Aleksandrija: Šest osoba ozlijeđeno u sukobima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest je osoba ozlijeđeno u petak u sukobima prosvjednika u Aleksandriji, uoči druge faze referenduma o novom ustavu koji tjednima izaziva velike napetosti u zemlji.

U Aleksandriji su se islamisti koji se zalažu za novi ustav i njihovi liberalni protivnici međusobno gađali kamenjem, pa je intervenirala policija i razdvojila ih pomoću suzavca.

Nasilje se odvijalo na prilazima velikoj džamiji u Aleksandriji, gdje je u sličnim sukobima prije tjedan dana ranjeno petnaestak osoba.

Predloženi ustav je podijelio zemlju, jer se liberali i ljevica protive predloženim odredbama koje vode u islamizaciju i ograničavanje slobode. Egipatski predsjednik Mohamed Mursi i njegovi pobornici kažu da je novi ustav vitalan za nastavak egipatske tranzicije nakon rušenja Hosnija Mubaraka. U prvoj fazi oko 57 posto birača glasalo je za predložene ustavne promjene.

Referendum se prošle subote, također u ozračju nasilja, održao u deset egipatskih upravnih jedinica, među njima u Kairu i Aleksandriji, dok će se preostalih 17 administrativnih jedinica glasovati sutra. Oko 120.000 vojnika i 130.000 policajaca osiguravat će birališta.

Vlasti su odlučile referendum održati u dva kruga zbog bojkota brojnih sudaca koji trebaju nadzirati tijek glasovanja. (Hina/AFP; foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter