Aleksandra Kolarić: Nije vrijeme za dodatni SDP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mr. Aleksandra Kolarić, predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću, stručnjakinja za politički marketing i glasnogovornica Vlade Ivice Račana, jedna je od najupućenijih analitičarki zbivanja na domaćoj stranačkoj i medijskoj sceni. S njom smo razgovarali o istarskoj inicijativi za stvaranje nove stranke "SDP-a Ivice Račana", o stanju duha među socijaldemokratima, o demokratskom centralizmu Zorana Milanovića i izazovima koje nose predstojeći lokalni izbori. Nismo mogli izbjeći ni ulogu PR-a i "spin doktora" u modernoj hrvatskoj politici, koja je, po brojnim mišljenjima, pretjerana.

- Pojedini disidenti u SDP-u Istre smatraju da je vrijeme za osnivanje "SDP-a Ivice Račana"?

- Ne smatram da je vrijeme za osnivanje bilo kakve dodatne socijaldemokratske stranke, niti se na taj način ne može svojatati ime Ivice Račana. Ne smatram da takvi projekti imaju šanse za uspjeh. Umjesto toga, smatram da sve napore treba usmjeriti mijenjanju SDP-a i jačanju unutarstranačke demokracije u našoj stranci.

- Dugo ste u SDP-u, iako niste blizu vrha. Kako komentirate "dosljednu nedosljednost" stranke, od strančarenja u zapošljavanju do direktiva tko će biti kandidat SDP-a u Puli, a tko u Zagrebu?

- Nisam baš toliko dugo u SDP-u. Kada sam bila glasnogovornica Vlade Ivice Račana, bila sam nestranačka osoba, a član stranke sam nekih šest godina. Smatram da ovi trendovi demokratskog centralizma, koji su se pojavili zadnjih nekoliko mjeseci, to jest nepriznavanje volje lokalnih organizacija stranke kod izbora kandidata za lokalne izbore, nisu dobri.

Mislim da štete unutarstranačkoj demokraciji koja je slabašna biljka u svim hrvatskim strankama, pa tako i u SDP-u. Ili lokalne organizacije imaju pravo izbora stranačkih kandidata za lokalne izbore ili nemaju. Ako lokalne organizacije to pravo imaju, onda tu nema mjestu naknadnoj pameti predsjednika ili predsjedništva stranke.

Situacija u kojoj lokalne organizacije SDP-a imaju to pravo samo tako dugo dok se njihov odabir sviđa predsjedniku stranke nije dobar primjer unutarstranačke demokracije.

- Kako gledate na raspad SDP-a Istre?

- Što se tiče situacije u Puli, poražavajuće je da SDP, šest godina nakon što je njegovo vođenje preuzeo Zoran Milanović, nije uspio razviti kvalitetnog kandidata u Istri. Poražavajuće je da je umjesto toga morao "kupovati" tj. preuzeti dugogodišnjeg političara druge stranke.

Što se tiče Zagreba, Milanović i predsjedništvo su svojom odlukom naknadno derogirali volju lokalne organizacije i nametnuli Rajka Ostojića, koji je sam po sebi kvalitetan kandidat. Oslabili su time i izborne šanse stranke i izborne šanse Ostojića u Zagrebu. Tim činom odgovornost za izborne rezultate, kako za pobjedu tako i za poraz, direktno je preuzeo Zoran Milanović. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter