Aleksandar Veliki i Tezej u viziji Dragana Došena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samostalnom izložbom u foajeu pulskog Doma hrvatskih branitelja nakon dugo vremena Dragan Došen Bato predstavlja se svojoj, pulskoj publici serijom od deset skulptura zanimljivih naslova koje prizivaju davna vremena starijih civilizacija od Mezopotamije i Egipta do kraja antike.

Autor je, kako sam kaže, pronašao inspiraciju u povijesnim licnostima koje su, osim svojim osvajackim pohodima, poznate i po širenju kulture, od Aleksandra Velikog do Sargona Velikog i Horemhaba, a izložba pod nazivom "Svjetlucavo doba" (otvorena je deset dana, od jucer do 15. travnja) stvarne povijesne licnosti miješa s mitološkim junacima pa su tu i Hipnos, Ibis, Flavia, Rebeka, Nestor, Tezej i Nofretete.

Ovaj 55-godišnji pulski amaterski kipar zaokupljen je slikarstvom od rane mladosti, a kiparstvom se bavi od 1984. godine. Uz 20-ak skupnih i tri samostalne izložbe, vodio je galerije Pasionaria u Puli i Cavae Romanae u Vinkuranu. U ovim recentnim radovima autor u potpuno novom materijalu - metalu - koristi razlicite profile metalnih cijevi, željezo rebrastih profila, dijelove ograda, inoks, a ponegdje užad i drvo.

- Sjecam se njegovih radova u drvu, no bez obzira na promjenu materijala i tehnike, i dalje se uocava konstanta u opusu, a to je njegov interes za prošlost, ljudski lik i vertikalno protezanje oblika, istice u tekstu kataloga povjesnicarka umjetnosti Ondamarina Ilic te dodaje: "U središtu interesa je ljudski lik koji autor simplificira.

Razarajuci prirodne oblike ljudskog tijela, on pokazuje težnju da stvori nove oblike, zadržavši tek poneke karakteristike raspoznavanja, cime dolazi do simbolickog predstavljanja. Njegovi radovi na tragu su ideje da se neživim stvarima može udahnuti život." (Napisao i snimio Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter