Aleksandar Garbin na Golom Brdu

Osobni predmeti prestali su biti osobni - Aleksandar Garbin na Golom Brdu (A. POKRAJAC)
Osobni predmeti prestali su biti osobni - Aleksandar Garbin na Golom Brdu (A. POKRAJAC)

U nastavku ovogodišnjeg ciklusa izložbi u Studiju Golo Brdo predstavio se rovinjski umjetnik Aleksandar Garbin instalacijom "Od krumpira do stolne lampe". Inspiriran citatom pjesnika Fernanda Pessoe "Ono što mi vidimo od stvari jesu stvari", Garbin je u smislenom nizu posložio predmeta koji ga svakodnevno okružuju, nazvavši ih osobnim predmetima.

Složeni na policama, u ormarima ili na stolovima, osobni predmeti zadržavaju svoj identitet i svrhu zbog kojih su oblikovani, vezujući vlasnika oblikom, bojom i mirisom. Garbin ih je međutim posložio u galerijski prostor, u kojem su promijenili identitet. Drugačije posloženi osobni predmeti prestali su biti osobni, te su se preobličili u izlagačke, namijenjene širokoj publici.

Uz odabir osobnih predmeta Garbin se poigrao i načinom njihovog postavljanja. Slijedio je, naime, linearnu progresiju sličnu Fibonaccijevoj formuli o progresiji u prirodi. U instalaciji je svaki predmet podigao i postavio u visinu prethodnoga.

Tako povezani na podu zalijepljenom vrpcom krumpir slijede grijalica, pegla, aparat za mljevenje mesa, pretis-lonac i noćna lampa. Uz postavljanje predmeta Garbina je zanimao i odnos koji izloženi predmeti postavljaju prema prostoru koji ih okružuje, stvarajući njihovu kompatibilnost s galerijskim prostorom.

Iako je diplomirao kiparstvo u Milanu, Garbin je sve više sklon konceptualnoj umjetnosti. Izlagao je na brojnom izložbama u zemlji i inozemstvu, a posljednje su mu izložbe priređene u Art radionici Lazareti i galeriji Otok u Dubrovniku, te u novoj galeriji ETIKArt u Rovinju. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter