Aleida Guevara na Brijunima: Pravi je poklon biti tu

Aleida Guevara ispred fotografije na kojoj su Fidel Castro i Tito
Aleida Guevara ispred fotografije na kojoj su Fidel Castro i Tito

Aleida Guevara, najstarija kćerka revolucionara i ikone ljevice Ernesta Chea Guevare, posjetila je danas Nacionalni park Brijuni. Prethodno je gostovala na zagrebačkom Subversive Film Festivalu, a kako sama kaže, na Brijune je došla na poziv Uprave Nacionalnog parka.

- Kada sam došla u Hrvatsku nisam znala da ću posjetiti i Brijune, stoga me iznimno razveselio poziv da dođem. Biti tu gdje mi je nekada bio i otac za mene je pravi poklon. Tata je ovdje imao jedan privatan razgovor s Titom, a sažetak tog svog putovanja 1959. godine po bivšoj Jugoslaviji napisao je i objavio po povratku u Kubu. No, u tom se dopisu na žalost ne spominju Brijuni, kazala je Guevara.

Na pitanje bi li se vratila u Hrvatsku i privatno posjetila Brijune Guevara odgovara negativno.

- Na žalost, ima puno mjesta koja još moram posjetiti stoga ne vjerujem da ću se moći ovamo vratiti, no nikad se ne zna, kaže ona. Što se tiče ostavštine njenog oca, tvrdi da je sve ono zbog čega se on borio još uvijek uvelike aktualno.

- Mnogi se ljudi trude riješiti svoje probleme i moje im je otac sigurno inspiracija u tome, zaključila je Guevara.

Aleida Guevara je na otočju posjetila i stalnu fotografsku izložbu "Josip Broz Tito na Brijunima" te je zaključila da se maršal zaista volio fotografirati. Najviše su je zanimale fotografije Tita i drugih državnika i bila je razočarana kada je doznala da u sklopu izložbe nema fotografije Tita i Chea. Kada je naposljetku vidjela fotografiju na kojoj su maršal i Fidel Castro, ipak je odlučila "oprostiti" Upravi Nacionalnog parka.

Aleida Guevara pedijatrica je u havanskoj dječjoj bolnici "William Soler", a radila je i u Angoli, Ekvadoru i Nikaragvi. U sklopu boravka na Brijunima pristala je na ekskluzivan intervju za naš list, u kojem je kazivala o Kubi, socijalizmu, demokraciji i slobodi, a koji ćete moći pročitati u subotnjem prilogu Zoom u tiskanom izdanju. (B. VINCEK, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter