Alegorijska kola, krostata i tombola ispunili bujski trg

Ajla Tomljanović izgubila od Jelene Janković na WTA-u u Charlestonu (I. Ravlić/CROPIX)
Ajla Tomljanović izgubila od Jelene Janković na WTA-u u Charlestonu (I. Ravlić/CROPIX)

Napokon je, na samom kraju bujske fešte Dani grožđa, zasjalo i sunce, pa su u nedjelju predvečer organizatori malo odahnuli, jer se zgusnuti program mogao održati i vani. Bujski Dani grožđa, u 112. izdanju, obilovali su sadržajima, no neki dijelovi programa su zbog stalne kiše otkazani, a dio subotnjeg programa prebačen je u nedjelju.

Glavni dio nedjeljnog programa bio je mimohod alegorijskih kola predvođen Limenom glazbom Zajednice Talijana Buje koja je zaista dala dobar prilog fešti, naročito sudjelujući u vinskoj šetnji od kantine do kantine, često i po jakoj kiši. No, u nedjelju je bilo ljepše, kišobrani i kišni ogrtači su odbačeni, pa su brojni posjetitelji pozdravili sudionike povorke alegorijskih kola kojima se po tradiciji prikazivao rad u vinogradima, berba i oprema za berbu i kasniju preradu grožđa.

Krostata od 2.017 bobica grožđa

Lozom i grožđem, te drugim plodovima kasnog ljeta okićeni traktori prošli su središtem grada i uljepšali cijelu priredbu. Nakon njih su magarci s brentama dovozili grožđe bujskih vinara, koje su djevojke gazile i podsjetile na nekadašnji način prerade grožđa i proizvodnje bujske mištele, vina specifičnog za to područje. Bakhov dvor se tako, silom prilika, preselio iz starogradske jezgre u središte grada, u nešto manjem izdanju, ali je simbolika ostvarena. Dok su djevojke gazile grožđe uz zvuke limene glazbe, magarci Antonija Radina pripremani su za zabavnu utrku. Naravno, Antonio i njegov Tango bili su najbrži, kao i na mnogim drugim sličnim feštama, dok su ostali sudionici imali poteškoća nagovoriti tovare da krenu brže. No, zabave nije nedostajalo.

Iako je najavljivana krostata od 112 metara, u čast jubileja bujske fešte, Dragica Lukin i  Sergio Ražman sa svojom ekipom napravili su vremenu prikladniju, od najmanje 2.017 bobica grožđa. Bio je rizik na otvorenom postaviti toliko dug kolač, ali ni ono što su pripremili za humanitarnu prodaju nije bilo malo. Mogao je za kušanje krostate dati koliko tko hoće, pa je za bujski Centar za inkluziju prikupljeno nešto više od pet tisuća kuna.

Tradicionalna tombola i ove je godine privukla sve posjetitelje na glavni trg, s nestrpljenjem su se zaokruživali brojevi na listićima koji su koštali 15 kuna. Najviše sreće imala je Umažanka Ingrid Stanko Buršić koja je dobila glavnu nagradu od 20 tisuća kuna. Činkvinu (pet brojeva u istom redu) vrijednu pet tisuća kuna dobio je Davide Savron, a po dvije tisuće kuna dobili su Nadin Šker, Lucia Pernić, Dino Brala i Franko Turina. Utješnu nagradu, tombolin, u vrijednosti od tisuću kuna dobila je Irene Antonini.

Na trgu nastup Jure Stublića i grupe Film

Nakon lutrije zabava se nastavila na trgu i pod šatorima u kojima su ugostitelji nudili uglavnom jela s roštilja i kotlovinu, a sa središnje bine posjetitelje je zabavljao Goran Griff sa Zucchero Celebration bendom, kao uvod u nastup Jure Stublića i grupe Film. Ugodna nedjeljna večer pogodovala je mnogima koji su ostali tu ili šetali do gornjeg trga gdje je pod šatorom svirala grupa Bukaleta. Za vrijeme trajanja fešte na štandovima su proizvođači domaćih proizvoda nudili med, rakije, likere ili ukrasne predmete, a održano je i niz sportskih susreta, mnogi i po kiši.

U svakom slučaju posljednji je dan bio najsadržajniji, posjetitelji su mogli uživati u programu, a bila je to prilika i za susret s prijateljima, znancima, da se malo zaborave svakodnevne obaveze i problemi. Organizatorima (Turistička zajednica, Grad Buje i Pučko otvoreno učilište) su veliku pomoć pružili brojni volonteri, a sve manjkavosti i uočeni problemi su putokaz za organiziranje narednih slavlja u čast grožđa i vina rodne Bujštine. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter