Alex Knapić sudjelovao na ArtExpo New York 2016

Alex Knapić na čuvenoj manifestaciji
Alex Knapić na čuvenoj manifestaciji

Protekli su tjedni za porečkog umjetnika Alexa Knapića bili vrlo uspješni. Naime, tri su njegova rada prezentirana na ArtExpo New York 2016: "Moja majka", "Terra Istriana" i "Boje Istre".

Mozaik koji podsjeća na Istru

- Presretan sam, iznenađen, do svega toga je došlo gotovo pa neočekivano, odnosno posredstvom galerije iz Stuttgarta gdje sam već izlagao, a koja me spojila s jednom drugom galerijom. Potom, kada sam dobio mejl da sam pozvan da sudjelujem na ArtExpo New York 2016, nisam mogao vjerovati, mislio sam da je spam, tek nakon drugog mejla sam povjerovao. Bilo mi je to najvažnije profesionalno životno iskustvo, nevjerojatno sam sretan, tamo sam upoznao puno ljudi, stvorio nove profesionalne kontakte. Svakako, želio bih se zahvaliti cijeloj svojoj obitelji na podršci i zrmanu Emilu Knapiću koji je također namjeravao doći sa mnom, no bio je spriječen, kazao je Aleksandar Knapić.

U mozaiku posvećenom majci ("Moja majka") u podlozi monokromatskog tvrdog kamena dominira ženski torzo presječen željeznim potokom, majčinom pasicom, rukom koja probija i usmjerava put svom životu i svom potomstvu. Konfiguracija mozaika posvećenog i nadahnutog istarskom zemljom ("Terra Istriana"), savršeno spaja grubu geometriju i nježni kolorit zemlje koja nam otkriva reljefne plime i oseke, izlaske i zalaske sunca, vjetrove, požare, potoke, smirene noći i vrele dane.

"Boje Istre" donose putovanje Istrom predstavljeno vertikalnom vizurom. Stilizirani i akcentirani stupci mogu lako nositi svaki svoje ime: voda, ulje, vino, žar, hrast, ugljen, maslina...

Alex Knapić rođen je 1970. u Puli. Živi i stvara u Poreču, uglavnom se baveći 3D arhitektonskim vizualizacijama i izradom mozaika. Njegovi mozaici prvenstveno predstavljaju destrukciju pa punu osobnu nadgradnju tradicije korištenja mozaika u ukrašavanju i opremanju kršćanskih sakralnih i reprezentativnih javnih prostora rimskih atrija, kupališta i vila.

Kritičari naglašavaju da je plošnost mozaika rastočena potezima i elementima koji toliko podsjećaju na istarsko tlo i zemlju, na ispletene putove, žuljevite ruke koje su iz sunca, soli i vjetra otkidale svoj komadić kruha i vina.

Posveta roditeljima

U izradi svojih mozaika autor hrabro uvodi nove materijale - uz mramor, venecijansko emajlirano staklo (smalto murano), aluminij, metal i naročito bogato strukturirani korten – i njima oplemenjuje teksture svojih radova neslućenim novim motrištima.

- Na taj su mi se način složili životni mozaici, poput kockica, deset je umjetnika sudjelovalo na tom expou, dobio sam sjajne kritike od stručnih ljudi, a posebno mi je drago da je tu bio izložen mozaik posvećen mojoj majci, nastao dva tjedna nakon njezine smrti, što je posebno emotivno važno za mene. Osim obitelji, istaknuo bih i podršku i pomoć dizajnera Ljube Jovanovića, a financijsku su mi pomoć pružili Grad Poreč, TZ Tar i Općina Tar, kao i Odjel za kulturu Istarske županije. Najintenzivnije razdoblje mojeg umjetničkog stvaralaštva su protekle dvije godine, razdoblje smrti mojih roditelja, i zato je ovaj važan događaj u potpunosti posvećen njima, kazao je Knapić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter