ALDE: Vrata Europske unije otvorena za sve

Graham Watson i Ivan Jakovčić (M. ANGELINI)
Graham Watson i Ivan Jakovčić (M. ANGELINI)

Na sjednici Vijeća ALDE grupe - Saveza liberala i demokrata za Europu koja se održava u Puli, okupilo se osam predsjednika liberalnih stranaka, preko 20 zastupnika u europskom parlamentu i oko 130 delegata iz svih zemalja članica ALDE.

- Europska unija danas je pred velikim izazovima, rekao je predsjednik ALDE Graham Watson koji je naglasio da i na razini EU treba poraditi na reformi pravosudnog sustava, ali i na reformama koje će svim europskim građanima pružiti bolji i kvalitetniji život. 

- Najveći izazov je pronaći način kako održivo razvijati naše gospodarstvo, kako bi se mlada radna snaga vratila na tržište rada. Liberali će inzistirati na tome da ojačamo našu ekonomiju unutar jednog pravednijeg društva i zbog toga, uz rješenja koja su nam potrebna za izlazak iz krize, ne smijemo zaboraviti na socijalno liberalne ideje, kazao je Watson. Čestitao je Hrvatskoj zbog skorašnjeg ulaska u EU, rekavši da u tom savezu mora biti mjesta za sve one koji se žele pridružiti.

- Ne možemo se složiti s politikom demokršćana koji EU zamišljaju kao svojevrstan klub rezerviran samo za bijelce i kršćane, a proširenje i ulazak novih članica za nas je najveći uspjeh. Hrvatskoj će se otvoriti velike mogućnosti, a osim slobodnog kretanja tržišta i roba, veće mobilnosti radnika, svakako treba iskoristiti i međusobnu suradnju i razmjenu naših stručnjaka, nastavnika, znanstvenika, inženjera. U takvom zajedničkom okruženju, možemo dodatno obogatiti naše kulture, što je podjednako važno kao i gospodarski napredak, istaknuo je predsjednik ALDE.

Prisutne je u ime domaćina pozdravio predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić koji je rekao da su i zadnji izbori za europski parlament na kojima niti jedan liberal nije prošao, pokazali da je u Hrvatskoj došlo vrijeme za ozbiljnu sinergiju liberalnih ideja.

- Ako želimo afirmirati kvalitetnu i snažnu liberalnu ideju vrijeme je za ozbiljan razgovor na način da se počnemo zbližavati, a ne udaljavati. Sjednica koja se održava u Puli je priznanje liberalizmu u Hrvatskoj, kazao je Jakovčić, dodajući da liberalna ideja u Hrvatskoj živi i vrlo je politički jaka, no zbog nekih osobnih i matematičkih razloga nije dovoljno afirmirana.

Savez liberala i demokrata za Europu ALDE – je transnacionalna europska politička stranka koja okuplja stranke liberalnih, demokratskih i reformističkih ideala iz 30 europskih zemalja, pretežito članica Europske unije. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter