ALDA: U Puli članovi iz brojnih europskih zemalja

Generalna skupština ALDA-e u Puli
Generalna skupština ALDA-e u Puli

Danas je u Puli prvi put održana generalna skupština Asocijacije agencija lokalne demokracije (ALDA), na kojoj je sudjelovalo 80-ak sudionika iz brojnih europskih zemalja. Istarska županija aktivna je i dugogodišnja članica ove organizacije, rekao je na skupštini u pulskom hotelu Park Plaza Histria predsjednik ALDA-e Oriano Otočan, ujedno i županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije.

- ALDA danas broji 160 članova, a specifična je po tome što ima članove iz regija, gradova, općina, međunarodnih organizacija, i civilnog društva. Naši su ciljevi europske integracije, lokalni razvoj, demokratizacija, kao i sve ostale europske vrijednosti, a pitanja kojima se bavimo važna su za zemlje Europske unije, ali i za susjedne zemlje nečlanice, rekao je Otočan.

Prisutnima se obratio i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je rekao da se Pula nalazi na prekretnici jer se nakon sto godina iz industrijsko-vojnog grada, transferira u grad turizma.

- Veselim se članstvu u EU-u i siguran sam da ćemo kao država učiniti sve da naši susjedi uđu u EU. Pula je uvijek bila multietnički, pluralni te europski grad, rekao je Miletić.

U ime Odbora regija Europske unije na skupštini je sudjelovao Peter Bossman, gradonačelnik slovenskog Pirana, a pozdravne govore održali su i Jan Robert Suesser, predstavnik Europske alijanse za Europsku godinu građana, te zamjenica župana Istarske županija Viviana Benussi koja je naglasila da je ovo važan skup za Europsku godinu građana, ali i pridruženje Hrvatske Europskoj uniji.

Među temama na ovogodišnjoj generalnoj skupštini posebno mjesto zauzimale su rasprave o strategijama ALDA-e za razdoblje 2013.-2016. godine te prezentacija dobitnika stipendije Gianfranco Martini, koja je uvedena u spomen na počasnog predsjednika i jednog od utemeljitelja ALDA-e, preminulog prošle godine. Dobitnik stipendije Gianfranco Brusaporci predstavio je svoj rad pod nazivom '"Euroregija u Jugoistočnoj Europi: Kako definirati dobar model za razvoj tog područja". (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter