Album nastavlja priču o osobnoj i društvenoj promjeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulske ljubitelje death thrash metala u subotu, 21. studenog, u Klubu Uljanik očekuje nesvakidašnja koncertna poslastica - grupa Infernal Tenebra koncertno će premijerno predstaviti nove pjesme koje će se naći na nadolazećem albumu "As Nations Fall", a koji izlazi u siječnju 2016. godine za njemačku diskografsku kuću Massacre Records. Kao specijalni gosti nastupit će zagrebački Decomposing Entity i riječki Black Cult, a za organizaciju ove koncertne večeri zadužena je novoosnovana udruga Kairos, koja okuplja ljubitelje metal glazbe. Koncert počinje točno u 22.30 sati, a najavljuju se i neka iznenađenja. Zagrijavanje za subotnji koncert počinje već u četvrtak, kad će u caffe baru Mimoza biti premijerno preslušavanje albuma, a fanovi će tu moći nabaviti i merch benda.

Grupa Infernal Tenebra osnovana je 1999. godine, te su u početku svoj izričaj temeljili na black metalu, dok danas svoju glazbu Infernal Tenebra opisuju kao death metal s elementima thrash metala, s melodičnim epskim refrenima, a u sve to ukomponirani su moderni elementi, virtuozne gitare, growl i clean vokali, te grupa ima tendenciju stvaranja glazbe koja nije samo progresivna i tehnički orijentirana, već veliku pažnju pridaju melodiji i grooveu, istovremeno ostajući vjerni ekstremnom metalu.

Od Velike Britanije i Norveške do Japana

U vlastitom izdanju objavili su albume "Beneath the Twilight" i "The Essence of Chaos", a s trećim albumom "New Formed Revelations" 2012. osvajaju i svjetsko tržište - taj album je objavila diskografska kuća Massacre Records, a miksanje i mastering potpisuje renomirani Jens Bogren, koji je između ostalih radio s bendovima kao što su Kreator, At The Gates, Amon Amarth i drugi.

Infernal Tenebra su koncertirali diljem svijeta - između ostalog nastupili su na velikim metal festivalima poput Bloodstock Open Aira u Velikoj Britaniji, na MetalDaysu u Sloveniji, Trondheim MetalFestu u Norveškoj, PPM Festu u Belgiji te 2014. odsvirali turneju u Japanu s bendovima Rotting Christ i Havok. Također, dijelili su pozornicu s velikanima kao što su Behemoth, Gojira, Kreator, Exodus, Fear Factory, Devin Townsend…

Grupu Infernal Tenebra čine pjevač i gitarist Darko Etinger, gitarist Ivo Petrović, basist Viktor Sinčić i bubnjar Sebastian Stell. U Klubu Uljanik su Infernal Tenebra nastupili 2002. i 2011. godine, oba puta u sklopu Roštiljarke Live, a uoči subotnjeg koncerta, razgovarali smo s Darkom Etingerom.

- Na albumu "New Formed Revelations" u pjesmama progovarate o stanju u društvu i sukobima koji su tada bili aktualni, kao i o problemima s kojima se suočava cijeli svijet - između ostalog padanju režima, ljudskoj težnji da se preživi u nehumanim uvjetima, utjecaju tehnologije… A sve navedeno je i danas vrlo aktualno. Novi album je pak naslovljen "As Nations Fall" - postoji li tematska, kao i glazbena poveznica na prethodni album? Također, sam si odradio zahtjevan posao produkcije novog albuma…

- Svaki album je ustvari presjek jednog razdoblja. Od objave "New Formed Revelations" albuma 2012. prošlo je mnogo vremena i svjedočimo turbulentnom i neizvjesnom razdoblju svjetske povijesti. I samo ime naše grupe ukazuje na tamu koja nas prati na svakom koraku i koja nas podsjeća da uvijek budemo budni i na oprezu. U procesu stvaranja albuma nije bilo baš jasno zašto upravo "As Nations Fall". Nije trebalo previše vremena proći da naziv postane itekako aktualan i relevantan. Za pojašnjenje naziva albuma, dovoljno je izdvojiti poneki stih iz istoimene pjesme: "With handful to loose, the ones you care the most / A sense of helplessness invades your thoughts / For a dream they're sold, as they stood tall / A bidding of souls, As Nations Fall".

Tematika se na neobičan način nadovezuje na prethodni album i nastavlja priču o promjeni, osobnoj, ljudskoj i promjeni društva. I sami smo grupa koja se tijekom vremena jako mijenjala, kako u postavi tako i u glazbenom izričaju.

Što se produkcije tiče, ovo je moj treći uradak i svakako najzreliji. Mislim da je svaki član, kako benda tako i tima koji je bio uključen u kompletnu realizaciju ovog izdanja, dao svoj maksimum i da su iskorišteni svi potencijali u ovom trenutku, a to je ključno kako bi čvrsto stajali iza ovog izdanja.

- I na novom albumu surađujete s Jensom Bogrenom. Kako je uopće došlo do te suradnje?

- Jens Bogren je veliko producentsko ime u ovom glazbenom izričaju. Poznat je po radu s mnogim svjetskim metal bandovima. Dovoljan je podatak da je samo u 2015. radio s At The Gates, Moonspell, Amorphis i Soilwork. Budući da je sudjelovao u miksanju i masteringu našeg prethodnog albuma, logično je bilo nastaviti suradnju. Imamo odlična iskustva s njim i njegovim timom, a rezultati su sjajni.

Album je nastajao u razdoblju od 2012. do 2015. godine, budući da smo pedantni i jako samokritični u pisanju pjesama. Od ideje do realizacije pjesme prolaze kroz mnoge promjene, a za to je potrebno izdvojiti dovoljno vremena.

Gitare smo snimali u vlastitom studiju budući da imamo adekvatnu opremu i dovoljno iskustva. Paolove bass dionice i zvučni efekti su snimljeni u Studiu Triban od strane bivšeg člana grupe, Larija Šaina. Bubnjevi su snimani u Ljubljani na SAE Institute pod vodstvom predavača i suradnika Perice Šurana. Vrijedno je spomenuti i gostovanje etabliranog rovinjskog glazbenika Kristijana Terzića, koji je aranžirao klavijature za pojedine pjesme na albumu. Kompletan materijal za album je snimljen u mjesec dana. Osim novih pjesama, na albumu se nalazi i jedna pjesma iz najranijeg razdoblja benda.

Po završetku snimanja, Jensu je dostavljen materijal u Fascination Street Studios u Orebru u Švedskoj, te je on finiširao proizvod. Naravno, tipično za Šveđanina, jedini komentar na materijal je bio "great as always".

- Od prošlog albuma, održali ste niz značajnih koncerata diljem svijeta, te često dijelili pozornicu s brojnim velikanima metal scene…

- Uglavnom imamo pozitivna iskustva s nastupa na koncertima izvan Hrvatske. Opredijelili smo se za pojavljivanje na festivalima, mini turneje ili support nastupe s jačim etabliranim bandovima jer naprosto u ovom trenutku imamo previše radnih obaveza koje nam ne omogućavaju da se potpuno posvetimo glazbi. Takav vid promocije nam omogućava da se predstavimo široj publici a da pritom ne moramo izdvojiti veća vremenska razdoblja. U posljednjih nekoliko godina, svirali smo na Metaldays u Sloveniji, Bloodstock Open Air (UK), Trondheim Metal Festu (NO), Brutal Assault (CZ) itd. i svako pojedino iskustvo nas je obogatilo novim spoznajama, kontaktima i mogućnostima.

Posebno mjesto zauzima turneja po Japanu koji samo pohodili u 2014. godini prateći Rotting Christ i Havok te pritom obišli šest najvećih japanskih gradova. U Tokyju smo održali dva koncerta, dva dana zaredom, sold-out show. Slično je bilo i u Nagoyi i Osaki. Kulturni šok je bio očit, ali smo se nevjerojatno brzo uklopili i odlično proveli. I nakon godinu dana pristižu nam upiti o ponovnom posjetu Japanu i nastojat ćemo to ostvariti u sklopu promocije nadolazećeg albuma.

- Naslovnicu albuma vam je radio Gustavo Sazes, koji je radio i naslovnice albuma za Sepulturu, Arch Enemy, Firewind…

- Gustavo Sazes je radio i na našem prethodnom albumu, a kako smo željeli zadržati kontinuitet, nastavili smo suradnju. Uskladili smo ideje i stvorili širi i dublji koncept koji se na neki način nastavlja na priču s prethodnog albuma. Mnogo je simbolike uključeno u sam cover: od propadanja starog i iskvarenog, neizvjesnosti odlaska u nepoznato i samog puta, nade i ustrajnosti, neprocjenjivosti života koji nam je darovan…

Osim same naslovnice, Gustavo Sazes je osmislio cjelokupan vizualni identitet benda, uključujući i merchandise, backdrop, popratnu tehniku i dizajn web mjesta. On je priznat umjetnik koji radi s brojnim vrhunskim metal imenima, a činjenica da je nedavno promijenio kontinent i trenutno živi u Portugalu nas dodatno zbližava i olakšava suradnju.

- Prva dva albuma objavili ste samostalno, te ste nakon 13 godina upornog rada potpisali ugovor s velikom diskografskom kućom. Mnogi bendovi u tom procesu odustanu - što vas je držalo na okupu i davalo energiju da realizirate uspjeh u kojem danas zasluženo uživate?

- Oduvijek nam je bio san potpisati za priznatiju izdavačku kuću, kreirati album po svjetskim standardima, svirati po svijetu. Taj san je proizlazio iz naše ljubavi prema glazbenom stvaralaštvu, koji je i danas prisutan. To je naš glavni pokretač. Ovako nešto nije moguće raditi zbog nekog drugog interesa, npr. slave ili novca.

Istina je također da je za ostvarivanje ovakvog rezultata iz jedne male Hrvatske potrebno mnogo odricanja i predanosti. Naravno, kroz sve ove godine, desile su se brojne promjene postava, s rezultatom da više nema originalnih članova u bandu. Posljednji je otišao basist Paolo iz osobnih razloga. Kao i ostali bivši članovi grupe, on je ostavio svoj trag i doprinos razvoju banda, a na nama je da tu ostavštinu cijenimo i njegujemo svim našim snagama.

Za opstanak banda ključno je upravljati i uravnotežiti dualnost naših poslovnih obveza; s jedne strane svi radimo različite poslove, imamo svoje obveze i odgovornosti a s druge strane nalazi se taj glazbeni put kojim smo krenuli još kao klinci. Ponekad je lako, ponekad je teško, ali osjećamo potrebu ne biti dio samo jednog svijeta, jer glazbeni svijet je nešto posebno, daje nam tu dodatnu dimenziju i obogaćuje naše živote. Mnogo se dajemo u to, ali isto tako dobivamo neprocjenjivo iskustvo zauzvrat.

Imamo punu potporu naših obitelji, prijatelja i fanova i svi oni, svatko na svoj način sudjeluju u ovoj priči. Zahvalni smo svima koji razumiju i poštuju ovo što radimo. Volimo Istru, volimo Hrvatsku i bez obzira na to što bi nam negdje možda bilo lakše ostvariti neke ciljeve, ne možemo zamisliti život bez našeg rodnog kraja. Uostalom, što je to što nam nedostaje ovdje; 5-6 zračnih luka je u krugu 400 kilometara, dio smo EU-a, a internet je danas platforma za poslovanje. Granice stvaramo mi sami u svojim glavama. Umjesto toga, treba razmotriti resurse koji su dostupni i zasukati rukave. To bih poručio i svim mladim bandovima. Vjerujem da sada u nekom podrumu, negdje okolici, neka skupina prži dobru žestoku glazbu. Ne zanima ih ni scena, ni stanje države, ni slava, ni novac. To rade iz čiste ljubavi prema glazbi. Uživaju u tome. Trude se. Oni će uspjeti. Jer mi ne bi bili ovdje gdje jesmo da nismo bili takvi!

- Do sad ste objavili video dva spota - za pjesme "Blood Stained Canvas" i "The Art of Survival" u suradnji s Igorom Malečićem iz Meisterwerk Productionsa. Priprema li se novi spot?

- Spot za "The Seventh Seal" je u rukama Igora Malečića (Meisterwerk Productionsa), a objava istog prati album, dakle 22. siječnja 2016. Ideja je kao i uvijek da Igor napravi svoju vlastitu interpretaciju pjesme. Uzevši u obzir njegove recentne radove, uopće ne sumnjamo u spektakl. Poznajemo se dugo vremena i uz to što nam je prijatelj, on je i veliki fan benda. U potpunosti vjerujemo njegovom sudu i viziji kada je u pitanju video produkcija.

Spot je sniman na lokaciji iznad rta Sv. Mikule, gdje se i danas prepoznaju ruševine kaštela, kule obrambenih zidova, stražarnica i crkva Svete Agneze. Osnovni footage je snimljen pred mjesec dana, jednog vjetrovitog i hladnog dana. Uz to, digital visual artist Alen Senjan, s kojim Malečić surađuje od ranije, radi na CGI animaciji, a sve to je naravno u režiji Igora Malečića.

- Novi album "As Nations Fall" izlazi u siječnju. Za koncert u Puli najavljena su neka iznenađenja - možemo li ih otkriti?

- Koncert u Puli će biti prvi što se tiče promocije novoga materijala na domaćem terenu. Budući da ne sviramo često u Hrvatskoj, a u Puli nismo zasvirali od 2011. godine, došlo je vrijeme da posjetimo Uljanik i napravimo feštu. Nakon toga, odlazimo u Bukurešt u Rumunjsku na November to Dismember 2015 festival. Upravo u Bukureštu se nedavno dogodila velika tragedija na jednom koncertu pri čemu je stradalo 50-ak ljudi. Iz tog razloga (i tko zna još kojeg) je čak i rumunjski premijer podnio ostavku. Kako će izgledati odlazak na November to Dismember nisam siguran, iako za sada nemamo nikakvih loših vijesti od promotora.

Za sada još ne izlazimo s ostalim datumima osim već najavljenih, a to su MetalDays 2016 u Sloveniji i Under the Dark Moon 2016 festival u Češkoj. Uglavnom, čeka nas aktivna 2016. godina.

Na koncertu 21. studenog u Puli možete očekivati odličnu svirku naših specijalnih gostiju, riječkih Black Cult i zagrebačkih Decomposing Entity, što je svakako poslastica za sve ljubitelje metala, a Infernal Tenebra će izvesti nekoliko pjesama s nadolazećeg albuma "As Nations Fall" kao i najznačajnije stvari iz proteklog razdoblja. I još nešto... ma ne, vidimo se u Uljaniku! (Razgovarala Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter