Album koji je promijenio glazbenu scenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije tocno dvadeset godina, negdje baš u ovo doba godine jedan je bend iz Seattlea završio snimanje albuma koji je, po procjeni izdavaca, imao potencijal prodati se u pristojnih 250 tisuca kopija, uglavnom na sjeverozapadu Sjedinjenih Država i u Velikoj Britaniji. Niti tri mjeseca kasnije, krajem rujna 1991. godine, album se našao na policama trgovina i više ništa nije bilo isto.

Album je, pogadate, "Nevermind", a bend, naravno, Nirvana. Album i bend koji su milijunima tadašnjih tinejdžera doslovce odredili ne samo glazbeni put i ukus, vec na mnogo nacina i život.

Golem utjecaj

"Nevermind" je iz temelja promijenio glazbenu industriju i scenu, širom otvorivši vrata svjetske glazbene pozornice bendovima koji su svirali ono što se do tad nazivalo alternativnim rockom, a od tada postalo mainstream, kako u glazbenom, tako i u komercijalnom smislu. Grunge je postao stil, za mnoge i smisao života, Kurt Cobain polubožanstvo, a Seattle središte svijeta, s citavom gomilom bendova i albuma koji su devedesetih žarili i palili top-listama.

Spotovi Alice in Chainsa, Pearl Jama, Soundgardena, da spomenemo samo one najpoznatije, zajedno s Nirvanom vrtjeli su se do iznemoglosti na tada kultnom MTV-u, a majice s likom Kurta Cobaina postale obavezni dio garderobe, cak i zimi, kada su se nosile ispod karirane košulje ili preko majice dugih rukava.

Glad publike

Prije negoli je objavljen, ama baš nitko nije ocekivao ni približan uspjeh "Neverminda". U legendu je vec ušla prica da je izdavac, Geffen, ubrzo po izlasku albuma cija je pocetna naklada od pedesetak tisuca primjeraka na krilima uvodnog singla "Smells Like Teen Spirit" doslovce planula, zaustavio produkciju ostalih svojih izdanja kako bi zadovoljio glad publike za "Nevermindom".

Album je bio odlicno prihvacen i kod veceg dijela glazbene kritike, koja ga je kasnije proglasila jednim od najboljih i najznacajnijih albuma u povijesti rocka.

"Nevermind" je nesumnjivo bio album s najvecim utjecajem na citavu jednu generaciju u novijoj povijesti, iz kojeg je proizašao grunge kao citav pokret, a iza njega ostalo je golemo glazbeno naslijede i neizbrisiv utjecaj na citav niz glazbenika diljem svijeta pa i u Hrvatskoj, sve do današnjih dana. Iako su od izlaska "Neverminda" protekla dva puna desetljeca, "Teen Spirit" i dalje jednako dobro miriše. (M. GLAVAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter