Albona, patria mia dulcissima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Gradskoj je knjižnici u četvrtak održan 1. Znanstveno stručni skup "Labinski kulturno-povijesni susreti". Na skupu je predstavljeno 25 radova podijeljenih u dvije cjeline, pregled povijesti te kulturno nasljeđe.

Nakon Labinskog tanca na mehu u interpretaciji Adriane Miletić, prisutne je pozdravio labinski gradonačelnik Tulio Demetlika.

- Labin je grad koji je bio domaćin ili organizator brojnih stručnih skupova. U ožujku smo održali dobro posjećeni skup na temu arhitekture. U pripremi imamo već skup posvećen Matiji Vlačiću Iliriku, koji će se održati 2020. godine, a održali smo i skupove na temu rudarenja i Labinske republike. Ono što me posebno raduje jest činjenica da danas izlažu i brojni profesori naših osnovnih  škola, što je garancija da će potaknuti mlade ljude da se zainteresiraju za bogatu povijest našega kraja, poručio je Demetlika. Kratko obraćanje završio je uzrečicom Matije Vlačića, "Albona, patria mia dulcissima."

Voditelj Slaven Bertoša

Voditelj skupa Slaven Bertoša, redoviti profesor sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, dodao je da izlagači na znanstvenom skupu razmatraju prostor čitave Labinštine, od rijeke Raše do Plomina i Čepića te Općine Pićan. Kao rezultat rada Znanstvenog skupa krajem godine objavit će se Zbornik radova.

- Obuhvatili smo 25 izlagača koji će prezentirati isto toliko tema koji pokrivaju veliki geografski prostor, ali i značajno vremensko razdoblje, od prapovijesti do 20 stoljeća. Ono što mene kao znanstvenika jako raduje jest podatak da na našem skupu predaje sedam mojih studenata. Taj podatak je odličan jer smo nakon što su završili fakultet postali mladi istraživača. Također, značajna je razlika u godinama između najmlađeg predavača, koji je još student i najstarijeg. Među njima je više od šezdeset godina razlike, što je dokaz da imamo predavače s ogromnim iskustvom i znanjem, ali i one mlade, koji će nastaviti istraživati bogatu povijest Labinštine, poručio je Bertoša. Dodao je da je da će se skup održavati svake druge godine, te su već otvoreni za prijedloge za budući skup.

- Kod predstavljanja ovakvih skupova bitno je i potrebno učestvovanje stručnjaka različitih profila, a mi smo okupili značajan broj takvih, kako s Labinštine, tako i s područja cijele Istre, zaključio je Bertoša.

Bienalni skup

Na skupu je rečeno kako će se održavati tradicionalno i to svake druge godine, a jedan od razloga održavanja je zanimljivost Labinštine kao prostora vrlo bogatog, ali i vrlo nejednako proučenog i valoriziranog kulturno-povijesnog nasljeđa. Iako se tijekom prošlih desetljeća održalo više  znanstveno-stručnih skupova na kojima su se obrađivale određene teme, do sada Labin nije imao redovitog znanstveno-stručnog susreta, na kojem bi pojedini stručnjaci kontinuirano predstavljali rezultate vlastitih istraživanja i time ih učinili dostupnijima i poznatijima javnosti. O Labinštini naime, postoji čitav niz iznimno zanimljivih podataka o kojima javnost relativno malo zna.

Na znanstvenom skupu su izlagači uzeli u obzir, prostor čitave Labinštine, kako bi se poboljšalo opće znanje i njezine specifične raznolikosti. Kao rezultat rada Znanstvenog skupa, krajem godine objavit će se i Zbornik radova. Organizatori slupa su Grad Labin i gradski Narodni muzej, a pokrovitelji Općine, Kršan, Raša, Sveta Nedjelja i Pićan. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter