Albert i Petra Buždon: Lijepo je imati puno djece

U prosinačkoj posjeti obitelji Buždon (G. ČALIĆ ŠVERKO)
U prosinačkoj posjeti obitelji Buždon (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Lijepo je imati puno djece". Prva je to rečenica kojom će goste već na vratima dočekati mladi buzetski supružnici Albert i Petra Buždon, roditelji petero djece. Najstariji Filip ima sedam godina, slijedi 6-godišnja Tereza, 3,5-godišnji Jakov, 2-godišnji Marko i tromjesečna Anamarija.

- Kod nas je uvijek veselo, reći će 33- godišnji Albert koji je kao profesor klavira zaposlen u Glazbenoj školi u Rijeci dok je supruga Petra profesorica hrvatskog i pedagoginja, trenutno na porodiljskom. Na pitanje kako uspijevaju posložiti sve obveze uzvratit će da se sve može uskladiti. Za sada su djeca još mala pa su uglavnom na relaciji vrtić i škola, s time da sedmogodišnji Filip trenira i rukomet pa ga je potrebno voziti na trening. - Pomažu nam i roditelji i pričuvaju djecu pa si ponekad priuštimo poneki dvodnevni vikend izlet ili odlazak u kino, povjerili su nam Albert i Petra.

Rođene 52 bebe

Veliku i veselu obitelj jučer su u povodu božićno novogodišnjih blagdana posjetili gradonačelnik Siniša Žulić i pročelnica za društvene djelatnosti Grada Buzeta Elena Grah Ciliga. U tradicionalnom prosinačkom posjetu, mladoj obitelji uručili su prigodne poklone. Uz to, dobila je i redovnu naknadu koja se iz gradskog proračuna izdvaja za novorođenčad. Za prvo dijete to je 2.000 kuna, za drugo, treće i svako sljedeće dijete 2.500 kuna, odnosno za blizance, trojke, četvorke 3.000 kuna po djetetu. U ovogodišnjem gradskom proračunu za te je namjene osigurano 130.000 kuna.

- Za razliku od lani kada su rođena svega 43 djeteta, najmanje od 2004. godine od kada su se iz gradskog proračuna počele izdvajati naknade za novorođenu djecu, ove je godine na buzetskom području rođeno 52 djece pa smo u nekom prosijeku, kaže Grah Ciliga. Posebno veseli, istaknut će resorna gradska pročelnica, da se ove godine po prvi puta bilježi jedan pozitivan trend, a to je da su se tri obitelji odlučile na četvrto, peto pa i šesto dijete.

Rekord sa 7 djece

Istaknimo da su predlani rođene 53 bebe, da je najplodnija godina bila 2008. godina kada je u gradu sa oko 6.000 stanovnika, rođeno čak 75 beba te da titulu najbrojnije mlade obitelji buzetskog područja još uvijek drže Milorad i Danijela Vivoda iz Svetog Ivana koji imaju sedmero djece.

Gradonačelnik Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo pozitivnom prirodnim prirastom, odnosno time što ima više rođenih nego umrlih. - Posebno veseli što posljednjih godina ima sve više obitelji koji se odlučuju na veći broj djece što je odlično za male sredine poput buzetske. Buzet već duži niz godina izdvaja značajna financijska sredstva upravo za djecu i mlade prvenstveno kako bi se mlade obitelji uz djecu mogle više posveti i svome poslu i kako bi se Buzet nastavio razvijati na način na koji se sada razvija, izjavio je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter