"Albert Einstein" obavio misiju i izgorio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski teretni brod Albert Einstein (ATV-4) izgorio je u subotu u atmosferi, kako je bilo i predviđeno, iznad nenaseljenog dijela južnog Pacifika, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).

Opskrbni brod odvojio se u ponedjeljak od Međunarodne svemirske postaje (ISS) na koju je pristao 15. lipnja. "Četvrta automatska teretna letjelica (ATV) ESA-e, nazvan Albert Einstein, završila je svojih pet mjeseci boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Danas se vratila u atmosferu i izgorjela kako je bilo i predviđeno iznad nenaseljenog dijela južnog Pacifika", kaže se u priopćenju ESA-e, ističući da je misija bila uspješna.

Bespilotna letjelica dostavila je na ISS gotovo sedam tona opreme, goriva, vode i živežnih namirnica. Ukupne težine 20,2 tona, to je bio najveći teret koji je Europa do sada poslala u svemir.

Brod služi i kao tegljač za podizanje visine leta ISS-a, koji bi inače pao na Zemlju. Uz to se koristi i kao kontejner za neopasni otpad s ISS-a, koji je eliminiran izgaranjem u atmosferi. ESA je takve misije izvela već tri puta, s brodovima Jules Verne 2008., Johannes Kepler 2011. i Edoardo Amaldi 2012. Iduća letjelica, posljednja u tom nizu, nosi ime belgijskog fizičara Georgesa Lemaitrea, a lansirana bi trebala biti sredinom 2014. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter