Albanska banda pljackala po Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica albanskih državljana, 27-godišnji A. G. i 28-godišnji T. M., uhiceni su i privedeni u utorak u Istražni centar Županijskog suda u Puli zbog osnovane sumnje da su na podrucju Istre od 16. lipnja do 8. kolovoza pocinili ukupno 21 kazneno djelo, uglavnom iz oblasti imovinskog kriminaliteta.

Ukupna materijalna šteta se, za sada, procjenjuje na više od milijun kuna, a veci dio ukradenih predmeta još nije pronaden. Uhiceni su u Splitu, a policija intenzivno traga za trecom osobom, 31-godišnjim albanskim državljaninom iz te skupine koja je još u bijegu.

Istraživanje se nastavlja i na podrucju Licko-senjske, Primorsko-goranske te Splitsko-dalmatinske županije, izvijestili su na konferenciji za novinare u PU istarskoj Elvis Bencic, nacelnik Odjela opceg kriminaliteta, Valter Opašic, voditelj Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu te Nataša Rogic Jukopila, glasnogovornica. Privedenim albanskim državljanima odreden je 48-satni pritvor.

Na pulskom podrucju skupina albanskih kradljivaca operirala je od 17. lipnja do 8. kolovoza gdje je, prema policiji, do sada evidentirano 15 kaznenih djela od kojih jedna razbojnicka krada u Medulinu, cetiri teške krade na podrucju Medulina, Marcane i Pule, cetiri teške krade provaljivanjem na podrucju Ližnjana, Marcane i Pule te šest drskih krada na podrucju Pule i Medulina.

U vecernjim satima 8. kolovoza u Ulici Osipovica u Puli razbojnik je ušao kroz prozor u apartman i ukrao rucni sat, no tijekom krade zatekla ga je 44-godišnja njemacka državljanka. Provalnik je Njemicu odgurnuo i pobjegao. Istoga dana u Medulinu, u Ulici Kapovica, ukraden je skupocjeni audi A6 35-godišnjoj slovenskoj državljanki, no pronaden je na Partizanskom putu istoga dana, a nakon obrade vracen vlasnici.

U Puli su u De Franceschijevoj i Ulici Drage Gervaisa 30. srpnja provalili u dvije kuce odakle su ukrali novac i zlatni nakit na štetu dva Puljanina. U Prilazu pulskih španskih boraca ušli su kroz balkonska vrata u apartmane odakle su ukrali tehnicku opremu, novcanike s novcem, zlatni nakit i osobne dokumente na štetu više stranih i domacih državljana.

Provalili su i u dvije kuce za odmor u Ližnjanu gdje su ukrali novcanike s novcem oštetivši strane turiste iz Slovacke i Velike Britanije. U Marcani su 21. srpnja iz tri kuce ukrali raznu tehnicku robu, odjevne predmete, novcanike s novcem i dokumentima oštetivši tri hrvatska državljana.

Na poreckom podrucju albanska je skupina operirala na podrucju Vabrige u Ulici istarske kontrade gdje su 1. kolovoza provalili u pet vikendica te ukrali automobil mercedes S 320 slovenskih oznaka parkiran ispred vikendice, u vlasništvu 49-godišnjeg slovenskog državljanina. Automobil je porecka policija pronašla 6. kolovoza u okolici Višnjana i nakon ocevida vratila vlasniku.

Na pitanje novinara dovodi li ih policija u vezu s teškom kradom zlata u poreckoj zlatarnici Veritas, Bencic je rekao da ne, ali se istraživanje nastavlja u više županija. (M. SARDELIN)

CIJELI TEKST O STRANIM PLJACKAŠIMA CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter