Albanež gradio bez dozvola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tri godine onemogucen mu je pristup vlastitoj kuci, ne može prazniti septicku jamu, a na kanalizaciju se ne može spojiti iako je platio kanalizacijski prikljucak! Sve te nevolje snašle su Nikolu Delevica, cija se kuca nalazi u medulinskom naselju Kapovica, gdje ocito vladaju drugaciji zakoni, po kojima komunalna tvrtka može bespravno graditi, a Opcina pred time zatvarati oci.

Delevicevi problemi su poceli 2008., kada bageri ulaze na put koji je on dotad koristio, i pocinje gradnja kanalizacije. Nakon toga Delevic više nikada automobilom nece moci proci tim putem, koji su susjedi skrojili po svojim željama, u cemu im je obilato pomogao Albanež.

Ta je komunalna tvrtka, naime, iz nama nepoznatih razloga, a Delevic sumnja na korupciju, pocetkom 2008. angažirala firmu koja je, osim glavnog kanalizacijskog voda, za koji postoji uredna dokumentacija, položila i dodatne kanalizacijske cijevi u ulici na cijem se kraju nalazi Deleviceva kuca. Za te dodatne radove, medutim, nije imala dozvole.

U Albanežu to ne demantiraju, ali tvrde da je zapravo rijec o gradnji prikljucaka, za što nije potrebna gradevinska dozvola. Jedan iskusni prostorni planer kaže nam, medutim, da se pod tim gradevinskim zahvatom smatra gradnja iskljucivo unutar jedne gradevinske cestice, što ovdje nije bio slucaj. Naime, na spornom putu spoj na glavni kanalizacijski vod izveden je preko nekoliko parcela.

Drugi strucnjaci koje smo kontaktirali ne slažu se da prikljucak može ici iskljucivo preko jedne parcele. No, i oni smatraju da se u ovom slucaju vjerojatno radilo o gradnji kanalizacije, buduci da se obje strane ulice nalaze kuce, koje se zatim prikljucuju na kanalizaciju. Potvrduju da je u tom slucaju trebalo pribaviti potrebne dozvole.

Iako smo od Albaneža ocekivali da ce uz odgovore na naše upite dostaviti i popratnu dokumentaciju, oni su naveli samo sljedece: "Koncem 2007. raspisan je natjecaj za izradu dijela fekalne kanalizacije u naselju Kapovica u Medulinu te je tvrtka REGI Elektrik ugovorila izvodenje predmetnih radova. Za naselje Kapovica postoji projektna dokumentacija sa svim potrebnim suglasnostima i gradevinska dozvola od 28. prosinca 2007.", piše u odgovoru koji potpisuje direktor tvrtke Mirko Bijažic. Nigdje ne navode da je ta dozvola pribavljena za gradnju glavnog voda, što su nam kasnije usmeno potvrdili.

No, nije jedini problem taj što je Albanež, po svemu sudeci, bespravno gradio, nego i to što je gradnjom kanalizacije pomaknuo postojeci put, koji je još uvijek u prostornom planu ucrtan onako kako je izgledao do 2008. Naime, susjedi su iskoristili radove na kanalizacijskoj mreži i dogovorili ogradivanje svojih parcela, izmedu kojih je nastao novi put, koji logicno prati kanalizaciju. Iz tog dogovora je, medutim, izuzet Delevic. Zašto je trasa kanalizacijskih cijevi pomaknuta onako kako je to odgovaralo Delevicevim susjedima, ostaje nejasno.

Opcinska procelnica Suzana Racan Stern je napomenula da Opcina nije znala posjeduje li Albanež potrebne dozvole za gradnju kanalizacije. (B. ŽIŽOVIC, snimio M. ANGELINI)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter