Albanež: dva zakona, dva tumacenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoce li nacelnik Goran Buic povuci svoju, po mišljenju vijecnika Gorana Žmaka (IDS) nezakonitu, odluku da je nacelnik jedini predstavnik medulinskog komunalnog poduzeca Albanež? Pitanje je to s posljednjeg aktualnog sata sjednice medulinskog vijeca na kojem je Žmak vijecnike upoznao s cinjenicom da je u rujnu u sve opcine i gradove u Hrvatskoj, pa tako i u Opcinu Medulin, ministar uprave Davorin Mlakar poslao naputak vezan uz nadležnost za imenovanje clanova skupština trgovackih društava u vlasništvu opcina i gradova.

U tom dopisu piše da nacelnik nema ovlasti imenovanja clanova skupština trgovackih društava u vlasništvu jedinica lokalne i podrucne samouprave, odnosno da je to iskljucivo u nadležnosti Opcinskog vijeca. Dokument je odaslan 21. rujna, dakle mjesec dana prije nego je Buic sebe proglasio Skupštinom komunalnog poduzeca. Nacelnikov je potez pak u studenom amenovao Trgovacki sud u Pazinu. Jesu li Zakon o lokalnoj i podrucnoj samoupravi te Zakon o trgovackom društvu u direktnoj koliziji?

"Ako ste procitali navedeno, svjesno ste prekršili zakon. Pitam vas zašto i želim vaš komentar dopisa", zatražio je Žmak. Buic je odgovorio da uvažava dopis ministra i da bi priznao da je prekršio zakon da je kojim slucajem Trgovacki sud potvrdio mišljenje ministra. No, smatra da se dopis može tumaciti jedino kao uputa te da je sud taj koji donosi odluku.

"Odluka suda dokazuje da pravni sustav funkcionira, a ja sam se proglasio Skupštinom jer sustav u Albanežu nije funkcionirao", rekao je Buic.

"Ne kažem da ne možete biti Skupština, ali tko vas je za to ovlastio?", nastavio je Žmak. Predsjednik Opcinskog vijeca Darko Lorencin nadodao je da ne može vjerovati da se Buic oglušio o Zakon o lokalnoj i podrucnoj samoupravi na temelju kojeg je izabran za nacelnika.

"Tim zakonom regulira se i osnivanje trgovackih društava u vlasništvu opcina i gradova te po njemu jedino Opcinsko vijece može mijenjati izjave akta o osnivanju društva", pojasnio je Lorencin. Na Buicevu prozivku da je vršio politicki pritisak na sutkinju Trgovackog suda, Lorencin je odgovorio da se nije radilo ni o kakvom politickom pritisku, vec sprecavanju štete i podnošenju podneska na koji ima pravo.

On je, naime, od sutkinje zatražio rocište prije donošenja odluke suda, a na koje bi bili pozvani nacelnik, Skupština i tadašnji direktor Albaneža. Taj je zahtjev na posljednjoj sjednici pokazao i vijecnicima.

Devet vijecnika iz redova IDS-a, SDP-a, Nezavisne liste Emila Jukopile i predstavnik nacionalne manjine nedavno su uputili žalbu Visokom trgovackom sudu na promjene u Albanežu. Od Ministarstva uprave su pak zatražili nadzor nad Opcinom Medulin.


Podijeli: Facebook Twiter