Albanac optužen za šverc 12 kila marihuane

(Ilustracija Dejan ŠTIFANIĆ)
(Ilustracija Dejan ŠTIFANIĆ)

Županijski sud u Puli zaprimio je optužnicu kojom pulsko Županijsko državno odvjetništvo tereti 49-godišnjeg državljanina Albanije P. P. za prenošenje 12 kilograma marihuane. Optužnica za zloporabu droge, kazneno djelo za koje je zapriječena zatvorska kazna od najmanje tri godine, još nije pravomoćna.

Državljanin Albanije uhićen je u zajedničkoj akciji slovenske i hrvatske policije pod nazivom "Dragonja", u kojoj je u srpnju zaplijenjeno ukupno 22,6 kilograma marihuane. Akcija je bila pokrenuta 14. srpnja pojačanim nadzorom državne granice u Sloveniji jer se na koparskom području u zadnje vrijeme pojavila veća količina marihuane, za koju je utvrđeno da potječe iz Albanije i Kosova.

Dana 14. srpnja policija je zamijetila da 49-godišnji albanski državljanin nelegalno prelazi granicu na području između službenih graničnih prijelaza Plovanija i Kaštel. Nakon što je ušao u automobil na slovenskoj strani granice, u kojem je bio još jedan Albanac, zaustavila ih je slovenska policija. No, pretragom automobila nije pronađena droga pa su obojica puštena. Potom su obaviješteni hrvatski policajci, da bi četiri dana kasnije, 18. srpnja noću, uz pomoć termovizijske kamere ponovno bila zamijećena osoba koja prelazi granicu izvan graničnih prijelaza.

Muškarac je uhićen, a ispostavilo se da je opet riječ o 49-godišnjem P. P. Policija je potom pregledala teren kojim se P. P. kretao izbjegavajući graničnu kontrolu te pronašla putnu torbu s 15 paketa u kojima je bilo ukupno 12 kg marihuane. Vještačenjem tragova, odnosno DNK analizom utvrđeno je da je torba pripadala 49-godišnjaku pa je zadržan u pritvoru. Budući da je uhićen na području Istre, predmet je dodijeljen Županijskom državnom odvjetništvu u Puli.

Osim 49-godišnjaka, policija je 20. srpnja oko ponoći kod mjesta Šapjane uhitila i 25-godišnjeg Albanca Koqoa Bilalija, u čijem je ruksaku nađeno 9,6 kilograma marihuane. On je pak zadržan u riječkom pritvoru.

Slovenska i hrvatska policija su nakon ovih uhićenja pojasnile da je time presječen dio dobro uhodanog krijumčarskog lanca marihuane koja se na područje ovih dviju država, ali i Italije, doprema iz Kosova i Albanije. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter