Albanac optužen za šverc 12 kila marihuane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud u Puli zaprimio je optužnicu kojom pulsko Županijsko državno odvjetništvo tereti 49-godišnjeg državljanina Albanije P. P. za prenošenje 12 kilograma marihuane. Optužnica za zloporabu droge, kazneno djelo za koje je zaprijecena zatvorska kazna od najmanje tri godine, još nije pravomocna.

Državljanin Albanije uhicen je u zajednickoj akciji slovenske i hrvatske policije pod nazivom "Dragonja", u kojoj je u srpnju zaplijenjeno ukupno 22,6 kilograma marihuane. Akcija je bila pokrenuta 14. srpnja pojacanim nadzorom državne granice u Sloveniji jer se na koparskom podrucju u zadnje vrijeme pojavila veca kolicina marihuane, za koju je utvrdeno da potjece iz Albanije i Kosova.

Dana 14. srpnja policija je zamijetila da 49-godišnji albanski državljanin nelegalno prelazi granicu na podrucju izmedu službenih granicnih prijelaza Plovanija i Kaštel. Nakon što je ušao u automobil na slovenskoj strani granice, u kojem je bio još jedan Albanac, zaustavila ih je slovenska policija. No, pretragom automobila nije pronadena droga pa su obojica puštena. Potom su obaviješteni hrvatski policajci, da bi cetiri dana kasnije, 18. srpnja nocu, uz pomoc termovizijske kamere ponovno bila zamijecena osoba koja prelazi granicu izvan granicnih prijelaza.

Muškarac je uhicen, a ispostavilo se da je opet rijec o 49-godišnjem P. P. Policija je potom pregledala teren kojim se P. P. kretao izbjegavajuci granicnu kontrolu te pronašla putnu torbu s 15 paketa u kojima je bilo ukupno 12 kg marihuane. Vještacenjem tragova, odnosno DNK analizom utvrdeno je da je torba pripadala 49-godišnjaku pa je zadržan u pritvoru. Buduci da je uhicen na podrucju Istre, predmet je dodijeljen Županijskom državnom odvjetništvu u Puli.

Osim 49-godišnjaka, policija je 20. srpnja oko ponoci kod mjesta Šapjane uhitila i 25-godišnjeg Albanca Koqoa Bilalija, u cijem je ruksaku nadeno 9,6 kilograma marihuane. On je pak zadržan u rijeckom pritvoru.

Slovenska i hrvatska policija su nakon ovih uhicenja pojasnile da je time presjecen dio dobro uhodanog krijumcarskog lanca marihuane koja se na podrucje ovih dviju država, ali i Italije, doprema iz Kosova i Albanije. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter