Alba Nacinovich pobjednica Festivala Dell'Istroveneto

Alba Nacinovich izvela je 'Tango della resession' (M. SARDELIN)
Alba Nacinovich izvela je 'Tango della resession' (M. SARDELIN)

Mlada riječka glazbenica Alba Nacinovich, sa satiričnom pjesmom "Tango dela recession", pobjednica je drugog festivala neizdanih skladbi na istrovenetskom narječju Dimela cantando, održanom sinoć na bujskom Trgu Josipa Broza Tita, u sklopu velike završnice trećeg Festivala Dell' Istroveneto/Festivala istrovenetskog narječja.

Autori skladbe su Elvia i Bruno Nacinovich, koji su bili prisutni među brojnom bujskom publikom. Uz Albu je najviše slavio Sergio Pavat s Orchestrom Istrianom, kojima je stručni žiri dodijelio drugo mjesto, a drugu su godinu za redom osvojili i nagradu publike, ovaj put za "Pedoci Refai", s duhovitim stihovima Jessice Acquavita i glazbom Edija Acquavite. "Bronca" je pripala Ireni Giorgi za "Perche" Rosanne Berne i Maura Giorgija.

O najboljima su odlučivali Bruno Krajcar, Andrea Effe, Lean Klemenc, Sergio Bernich i Mario Mirasole, a program su profesionalno i ležerno vodile glumica Talijanske drame iz Rijeke Rosanna Bubola i povijesni glas Radio Kopra Bruna Alessio.

Nagrade - skulpture koje je dizajnirala bujska umjetnica Lovorka Lukani, uručili su dobitnicima predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul, pročelnik za financije i lokalnu samoupravu Regije Veneto Roberto Ciambetti, gradonačelnik Buja Edi Andreašić i istarska dožupanica Giuseppina Rajko.

Pjevače su srdačnim aplauzima među okupljenima pozdravili i istarski župan Valter Flego, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, bujska dogradonačelnica Arianna Brajko i predsjednik udruge "Veneto Nostro - Raixe Venete" Alberto Montagner.

Repertoar je bio raznolik, od sjetnih i starinskih melodija do duhovitih, zabavnih i modernih ostvarenja koja pogođeno ispunjavaju ideju ove manifestacije - pokazati kako je istrovenetsko narječje životno i prikladno za svakodnevnu komunikaciju i suvremeni glazbeni izričaj koji će lako osvojiti srca slušatelja.

Festivalska zastava spuštena je u svečanom ceremonijalu u kojemu su glavnu ulogu imali atraktivni pripadnici povijesne venecijanske milicije - Comitato celebrazioni storiche della Milizia Veneta, u pratnji dobošara. (K. FLEGAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter