Alatnica u stecaj, radnici izigrani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samostalni sindikat metalaca pokrenut ce predstecajni postupak Uljanik Strojogradnje Alatnice, zakljuceno je na Zboru zaposlenika ove tvrtke u utorak. Nakon višemjesecne agonije, potonule su im sve nade da ce ih Strojogradnja odnosno Uljanik primiti natrag.

Danas u Alatnici nemaju posla, tvrtka je u blokadi, a 32 radnika nisu dobila pet placa, sada vec i šestu, onu za listopad.

- Više nemamo alternative. Sve naše prijedloge Uljanik je odbio, pa i onaj zadnji da zajedno s radnicima preuzmu sve strojeve, veli direktor Alatnice Dario Rajko.

Upravo su sami radnici vlasnici dionickog društva, nakon što je Alatnica 2006. izdvojena iz Uljanika u procesu privatizacije po modelu radnickog dionicarstva.

Do sada su za Uljanik Strojogradnju odradivali oko 70 posto poslova, za brodogradilište u Splitu 20 posto te preostalo na slobodnom tržištu. Nakon što je Strojogradnja ove godine prestala narucivati poslove od Alatnice, sve im je krenulo nizbrdo.

"Umjesto nama, poslove su davali drugim kooperantima u Hrvatskoj i Italiji, a do nas bi došlo ono što treba popraviti, ono što su drugi isfušarili", vele radnici koje smo u srijeduozatekli u gotovo praznom pogonu u Šijani. Razocarani su odnosom Uprave Strojogradnje i Uljanika prema njima, dojucerašnjim kolegama.

"To je katastrofa, za njih jednostavno ne postojimo. Po sistemu - htjeli ste biti privatnici, što sad hocete. A na koji nacin smo privatizirani i kako su nas uvukli u privatizaciju, to nitko ne govori. Uvjeravali su nas da je to najbolja opcija. Za halu u kojoj radimo placamo najam, a i strojeve smo otkupili nakon izdvajanja", govore radnici koji su zamolili za anonimnost.

- Alatnica zapošljava najkvalitetnije radnike, jer oni rade najpreciznije poslove. Ne razumijem kako se za njih ne može naci posla u Uljaniku, komentirao je ?ino Šverko, glavni povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku. (J. ORLIC)

OVO JE DIO TEKSTA KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter