Alatnica traži pomoc Uljanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Alatnica Strojogradnja Uljanik s 37 zaposlenih došla je do zida. Posla nema, tvrtka je blokirana, radnici nisu dobili pet placa. U štrajku su od 19. srpnja, a tek se nekoliko njih u meduvremenu vratilo dovršiti narucene poslove. Prijeti im stecaj.

Zadnja slamka spasa je nada da ce radnike preuzeti Uljanik tocnije Strojogradnja iz koje su proizašli 2004. te Brodogradilište. Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Ratko Goricki i ovog tjedna pregovara s Upravom brodogradilišta.

"Za Alatnicu nema rješenja bez Uljanika i ocekujem malo socijalne osjetljivosti. Alatnica je ipak proizašla iz Strojogradnje", naglašava Goricki.

Direktor tvrtke Dario Rajko prije desetak je dana predložio Strojogradnji preuzimanje strojeva i zaposlenika Alatnice, no odgovora još nema. "Koliko god se trudimo, ne uspijevamo", komentirao je direktor.

"Ako se Strojogradnja i Uljanik ne izjasne ovog tjedna, time su se zapravo izjasnili da nas ne žele", smatra Ugo Crljenica, predsjednik Skupštine društva.

Radnici su, naime, vlasnici tvrtke otkako je Alatnica privatizirana suprotno njihovim željama. Posljednjih mjeseci više ne dobivaju posao iz bivše tvrtke, vec ih Strojogradnja narucuje od drugih kooperanata, doznajemo u Alatnici.

Hala u Šijani u kojoj rade nije u vlasništvu Alatnice, vec Strojogradnje, a buduci da ne placaju uredno najamninu, ocekuje se da ce ostati i bez prostora za rad. Inace su veci dio poslova radili za Uljanik i druga hrvatska brodogradilišta. Takav im je proizvodni program i strojevi.

Ocito je Alatnica još jedna tvrtka koja se gasi nakon privatizacije i izdvajanja iz maticne tvrtke. Slicna je buducnost zadesila i tvrtku RUA koji se izdvojio iz TESU-a prema istom modelu koji se pokazao lošim.

Naime, prilikom privatizacije nova tvrtka odlazi iz maticne bez poslovnog prostora i s nulom na racunu. S vremenom gube posao od maticne tvrtke, što je zajedno s krizom brodogradnje, u slucaju Alatnice bilo pogubno. Buduci da Uljanik uspješno posluje te je nedavno izdvojen iz procesa privatizacije, sve nade 37 zaposlenih usmjerene su prema Uljaniku.


Podijeli: Facebook Twiter