Alatnica opet u štrajku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici tvrtke Uljanik Strojogradnja Alatnica ponovno su u štrajku, i to treci put ove godine. Kao i dosad, u obustavu pogona krenuli su zbog neisplacenih placa, a najnovije im društvo duguje place za svibanj i lipanj.

Potpuno frustrirani, razocarani i bez doze optimizma, 37 radnika Alatnice više gotovo ni ne vjeruje da ce dobiti place kao ni doprinose koji im nisu uplacivani zadnjih godinu dana. Osim što iz mjeseca u mjesec s nestrpljenjem ocekuju hoce li dobiti novac za odradeni posao, tvrde da je posla sve manje.

Glavni krivac tome je Strojogradnja, veli povjerenik Sindikata metalaca u Alatnici Roland Bencic, dodajuci da im oduzimaju sve poslove i daju kooperantima u Italiji te radnici nemaju više što raditi.

Naglašava da Strojogradnja to cini iz revolta nakon što Alatnica nije pristala dati im svoje strojeve da bi ih iznajmili Alatnici da na njima rade. Naime, poduzece iz kojeg su proizašli, Uljanik Strojogradnja, planiralo je svoja potraživanja od 2,4 milijuna kuna naplatiti strojevima Alatnice, a nakon što su zatražili cetiri stroja vrijedna 1,7 milijuna kuna, planirali su ih iznajmiti upravo Alatnici i to za mjesecnu naknadu od 13 tisuca kuna.

"Ako Uljanik ne pomogne, za nas nema izlaza i nikako necemo moci opstati", rekao je Bencic. Direktor poduzeca Dario Rajko nije želio davati izjave rekavši tek da je dogovoren sastanak s Upravom Uljanika i da ce nakon toga moci nešto konkretnije kazati. Hoce li se stvari odvijati u korist Alatnice, nije želio prognozirati, dodavši da poziv za sastanak ocekuje ovih dana.

Možda sastanak ponovno rezultira privremenim rješenjem od kraja ožujka, kada je Uljanik skupa s Brodosplitom osigurao sredstva za place.

Radnici i dalje inzistiraju da Alatnicu preuzme Grupa Uljanik tvrdeci da su problemi za njih poceli kada je ondašnji direktor 2005. donio odluku o sukcesivnom smanjenju cijena njihovih proizvoda. Vele da je firma bila privatizirana tako što su djelatnici bili prisiljeni prihvatiti takav model te su dobili udjele u firmi u skladu s odnosom dijela place i radnog iskustva.

Nakon privatizacije smješteni su u ovdašnje prostore za koje su u pocetku placali više-manje ekonomsku najamninu, a ubrzo je ondašnje vodstvo 2005. potpisalo ugovor da im se cijene proizvoda u iduce tri godine smanje za 10 posto, što radnici smatraju jednim od glavnih uzroka problema u kojima se danas nalaze.

U meduvremenu im je znatno povecana i najamnina prostora za 80 posto, a kako neslužbeno doznajemo, najamnina uz komunalne troškove mjesecno iznosi cak 70 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter