Alarmantno: Trgovanje ljudima u Hrvatskoj u porastu

Vlasnici trgovina uključili su se u akciju Crvenog križa (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Vlasnici trgovina uključili su se u akciju Crvenog križa (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Akciju djelatnika Crvenog križa i Policijske postaje Rovinj koja se odnosi na obilježavanje europskog tjedna suzbijanja trgovanja ljudima građani Rovinja nisu shvatili formalno već odgovorno. Kao što nam je i najavljeno 18. listopada, na Europski Dan suzbijanja trgovine ljudima izlozi Carere, najveće i najprometnije gradske trgovačke ulice Rovinja, osvanuli su oblijepljeni informativnim plakatima, ali i nagim izložbenim lutkama ne bi li se tako skrenula pozornost na ovu, na žalost, sve prisutniju opasnost u svijetu.

Čak osamnaest vlasnika trgovina/izloga na jedan je dan pokazalo veliku osviještenost vezanu za ovu problematiku i time dalo svoj doprinos, ako ne već u rješavanju onda zasigurno u informiranju i načinima sprečavanja trgovine među ljudima koja se, podsjećamo ne dešava negdje vani već tu i sada u našim dvorištima.

Jer, riječ je o ogromnom biznisu koji godišnje i na svjetskoj razini prihoduje ogromnih dvanaest milijardi dolara. A kada smo na brojevima, naglasimo i to da je samo u Republici Hrvatskoj tijekom prošle godine evidentirano 38 slučajeva trgovanja među ljudima, što je svakako brojka koja zabrinjava.

- Službeni podaci govore da trgovina ljudima u Hrvatskoj ne samo da ne postoji, nego je i u porastu. Zabilježen je porast ukupnog broja identificiranih žrtava trgovine ljudima i razvijaju se novi trendovi, veliki broj mladih odlazi u strane zemlje u potrazi za poslom. Do žrtava se dolazi na različite načine. Iza, na prvi pogled, primamljivih oglasa o dobro plaćenim poslovima u inozemstvu koje nude razne "agencije", često se krije organizirani kriminal. Žrtve se prijevarom odvode iz mjesta prebivališta, oduzimaju im se osobni dokumenti te ih se prisiljava na razne poslove.

Od trenutka oduzimanja dokumenata, žrtve, iako možda još toga nisu svjesne, najčešće postaju žrtve trgovanja ljudima. Hrvatska osim zemlje tranzita sve više postaje i zemlja porijekla, kao i odredište za žrtve trgovanja  ljudima, piše između ostalog u dopisu Hrvatskog Crvenog križa - Gradskog društva Crveni križ Rovinj.

Inače, uz plakate i ogoljele lutke iz Crvenog križa Rovinj, vele nam i da su gradske knjižare kao i prodavaonice s papirnatom galanterijom opskrbljene i s 500-njak bookmarkera, koji također upozoravaju na sveprisutnu trgovinu ljudima, ali i da su u tijeku radionice Prevencije trgovanja među ljudima a koje su namijenjene učenicima trećih razreda srednjih škola jer kako ističu djelatnici Crvenog križa i Policije, cilj je djelovanja u Tjednu prevencije trgovanja ljudi educiranje što većeg broja građana o tome što je trgovanje ljudima i kako ono započinje, na koji način se mogu zaštititi i prepoznati opasnost, odnosno što mogu učiniti ako posumnjaju na trgovanje ljudima . (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter