Alarmantno stanje u proracunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada traži da se 240 tisuca zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama ponovno odreknu božicnice i tako želi uštedjeti 300 milijuna kuna u ovogodišnjem proracunu. Takav je prijedlog predstavnicima osam sindikata javnih službi prošli tjedan iznijela ministrica financija Martina Dalic.

U pregovore se krenulo kako bi proracun ostao na oko 15 milijardi kuna minusa, odnosno kako se do kraja godine ne bi povecavao njegov deficit.

Nepovoljni pokazatelji

Ministrica Dalic na sastanku je "upoznala skup sa zabrinjavajucim stanjem državnih financija", kako otkrivaju na svojim stranicama sindikalisti iz znanosti, te je upozorila kako su svi pokazatelji nepovoljni. Izlaz vidi jedino u daljnjem smanjenju javne potrošnje, radi cega predlaže odustajanje od božicnice za ovu godinu. Sindikalni predstavnici odbili su odustajanje od božicnica, spremni su ga ponovno razmotriti na jesen u slucaju loše turisticke sezone.

Alarmantno stanje u proracunu natjeralo je Vladu i da sa sindikatima razgovara o mogucoj reviziji sporazuma o osnovici iz 2009., po kojem bi osnovica trebala rasti za šest posto kada u dva kvartala zaredom gospodarstvo bude raslo dva posto, ali bi se do kraja ove godine trebala povecati za 2,5 do tri posto, što je uskladivanje s placama iz gospodarstva za 2008. godinu.

Za to uskladivanje državi bi u sljedecoj godini trebalo najmanje 600 milijuna kuna, kojih u proracunu sigurno nece biti, pa je ministrica Dalicpredložila da se taj rast odgodi do svibnja ili, što bi bilo realnije, do kraja 2012. godine.

Revizija rokova

Sindikati su spremni razgovarati samo o reviziji rokova za pocetak porasta naših placa, sukladno stanju u ekonomiji, ali nisu spremni pregovarati o reviziji ugovorene visine rasta placa, tvrde u Sindikatu znanosti.

Medutim nisu ni oni jedinstveni. Tako Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, kaže da se sindikati nece odreci božicnice, ali ni onoga što su potpisali u sporazumu, koji je postao dio temeljnog kolektivnog ugovora u javnom sektoru, pa se, po njoj, ne može ni mijenjati.

No, osim pokušaja da proracun spasi rezanjem na rashodovnoj strani, Vlada, kako doznajemo, kalkulira i s mogucim promjenama na prihodovnoj strani. Iako ce Vlada za tim posegnuti samo u krajnjoj nuždi, naši izvori iz Banskih dvora otkrivaju da se razmišlja i o promjenama u sustavu PDV-a.

Hrvatska je do ulaska u Europsku uniju dužna ukinuti nultu stopu PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige te ce na te proizvode morati naplacivati barem pet posto poreza.

Zasad je, tvrde naši sugovornici, sve daleko od bilo kakve odluke, ali se pomno kalkulira kako bi na proracun utjecalo uvodenje medustope od deset posto na te proizvode, ali i smanjenje poreza s 23 na deset posto kad su u pitanju, primjerice, djecja hrana, pelene te meso i mesne preradevine.


Podijeli: Facebook Twiter