Alarmantna nezaposlenost širom svijeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanje sa zapošljavanjem širom svijeta alarmantno je i nije vjerojatno da ce se uskoro popraviti, upozorila je u ponedjeljak Medunarodna organizacija rada (ILO).

Mjere štednje, posebno u razvijenim gospodarstvima, štete procesu otvaranja novih radnih mjesta, istice ILO u najnovijem izvješcu. U agenciji kritiziraju mjere štednje koje provode europske vlade, napominjuci da ne samo što nisu smanjile proracunske deficite nego su i naškodile gospodarskom rastu i time utjecale na tržište rada.

Ako se takva politika ne promijeni, europsko tržište rada ostat ce prigušeno do kraja 2016. a gospodarski rast u regiji mogao bi dodatno usporiti, napominju u ILO-u. "Uski fokus mnogih zemalja eurozone na fiskalnu štednju produbljuje krizu zapošljavanja a mogao bi dovesti cak i do nove recesije u Europi", konstatirao je vodeci autor ILO-va izvješca Raymond Torres.

U zemljama u razvoju stope zaposlenosti oporavljaju se pak puno brže i vec su nadmašile razine iz razdoblja prije financijske krize, napominju u ILO-u.

Upozoravaju da svjetsko tržište rada ulazi u "novu i problematicniju fazu". Više od 40 posto nezaposlenih u razvijenim zemljama bez posla je dulje od godinu dana, što navodi na zakljucak da ljudima treba puno više vremena da nadu novi posao.

Istodobno raste nezaposlenost medu mladima, i u razvijenim i u gospodarstvima u razvoju, a taj bi trend mogao imati dalekosežne posljedice, bilježi agencija u najnovijem izvješcu.

"Ekonomska cijena tog trenda ogromna je i ukljucuje gubitak radnih vještina i motivacije a u konacnici mogao bi rezultirati i padom vrijednosti ljudskog kapitala", navodi se u izvješcu, ciji autori ukazuju i na moguce pratece posljedice po društvo, poput produbljenih društvenih antagonizama, nemira i bolesti.

Stanje ce se u narednom razdoblju vjerojatno pogoršati s obzirom na usporavanje rasta svjetskog gospodarstva i povecanje broja radno sposobnog stanovništva.

"Nije vjerojatno da ce svjetsko gospodarstvo u iducih nekoliko godina rasti dovoljno brzo da se nadoknadi aktualni manjak radnih mjesta i osigura zapošljavanje više od 80 milijuna ljudi za koje se ocekuje da ce u istom razdoblju postati radno sposobni", upozoravaju autori izvješca.


Podijeli: Facebook Twiter