Alarmantan manjak liječnika i sestara u javnom zdravstvu Istre

Baršunasti teroristi
Baršunasti teroristi

Manjak medicinskih kadrova već je alarmantan u svim javnozdravstvenim ustanovama u Istri. Radne migracije su sve življe, medicinari su u prilici birati bolje uvjete i plaće, a na Burzi rada u Istri nema nezaposlenih liječnika i tek je pokoja nezaposlena medicinska sestra. "Stanje u zdravstvu je zabrinjavajuće i permanentno se pogoršava", kratko i jasno veli dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja. Pacijenti to već dugo osjećaju, ali se ipak šokiraju kad ih na neki specijalistički pregled ili pretragu naruče za godinu dana.

Ugrožen rad stacionara u Umagu

- U domovima zdravlja jedino uspijevamo popuniti natječaje za stomatologe i fizioterapeute. Što se tiče liječnika, najviše nam nedostaju specijalisti medicine rada i pedijatri. Nemamo popunjene pedijatrijske ordinacije u Puli, Rovinju i Umagu, a za pedijatricu na porodiljskom bolovanju u Labinu ne možemo naći zamjenu. U ordinaciju, radi nužnih sistematskih pregleda i cijepljenja djece, uskaču drugi liječnici iz doma zdravlja, ali i bolnica te koncesionari. Svi imaju puno prekovremenih sati i to im je velik dodatni napor, kaže dr. Ivančić.

U rujnu je IDZ, uz financiranje iz Europskog socijalnog fonda, raspisao po tri specijalizacije iz opće medicine i pedijatrije te dvije iz ginekologije. Bilo je 13 kandidata za opću medicinu, ali za pedijatriju i ginekologiju - nijedan! Tako je, kaže Ivančić, i u drugim domovima zdravlja. Mladi liječnici ne žele ove specijalizacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. IDZ-u nedostaje i magistara medicinske biokemije pa laboratorije u ispostavama u Rovinju, Buzetu i Umagu vode stručnjaci izvana - u Rovinj već dvije i pol godine dolazi biokemičarka iz pulske bolnice, u Poreču radi koncesionarka iz Umaga, a u Buzetu kolega iz Rijeke.

Nedostatak, pak, sestrinskog kadra IDZ najviše osjeća na području Umaga i Buja jer tamo puno manje mladih upisuje medicinsku školu, Pula im je predaleko, a oni koji i završe odlaze raditi u Sloveniju, Italiju i dalje po Europi. Dolazi u pitanje rad stacionara u Umagu jer se ne mogu naći zamjene za medicinske sestre. "Ne vidim drugog rješenja, nego zatvoriti stacionar na mjesec dana dok zaposlene sestre ne iskoriste godišnje odmore. Ili da ne primamo nove pacijente, ali pritisak je jako velik", kaže dr. Ivančić.

I pulska Opća bolnica opstaje na prekovremenom radu brojnih liječnika i sestara. Zadnje tri-četiri godine iz bolnice je otišlo četvero internista i petero kirurga, u inozemstvo, privatne poliklinike ili KBC-e. Dvoje dermatologa prešlo je privatnicima, jedan neurolog otvorio je svoju ambulantu, a jedan psihijatar otišao za Sloveniju. Odlaze i specijalizanti - dvoje iz bolničke Hitne službe, jedan u inozemstvo, a drugi je odustao od specijalizacije, kao i specijalizant iz ginekologije koji je prešao u primarnu medicinu.

Bolnica gubi i specijaliste i specijalizante

Pulska bolnica samo formalno ima pokrivena sva odobrena radna mjesta za liječnike, ali su od 243 doktora njih 170 specijalisti, a čak 70 je specijalizanata koji, poznato je, više od polovice specijalizacije odrađuju izvan matične ustanove, a prva veća grupa vraća se tek krajem iduće godine. Na 143 radna mjesta predviđena za prvostupnice sestrinstva zaposleno je njih 109, a od 457 mjesta za medicinske sestre radi njih 422. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter