Al-Zawahiri postao najtraženiji covjek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon smrti Osame bin ladena, Egipcanin Ayman al-Zawahiri (59) u cetvrtak je postao novi voda teroristicke mreže al-Kaide i automatski postao novi najtraženiji covjek na svijetu. Americki State Department procijenio je njegovu glavu na 25 milijuna dolara.

Ayman al-Zawahiri bio je drugi covjek al-Kaide u vrijeme Bin Ladena, a skriva se od atentata izvršenih prije gotovo deset godina u SAD-u. Njegova supruga, sin i dvije kceri ubijeni su u americkim napadima na Kandahar 2001. godine. Otada, taj muškarac duge brade, s velikim naocalama, koji se lako prepozanje po "kvrgi" na celu, u brojnim je video snimkama pozivao na "rat" protiv Zapada.

Roden 19. lipnja 1951. u Maadi, u blizini Kaira, u dobrostojecoj obitelji - njegov je otac bio ugledni lijecnik a djed veliki teolog - Ayman al-Zawahiri je postao kirurg. Njegovi ga prijatelji opisuju kao "pjesnika". Ali njegova su uvjerenja ono što izaziva pozornost. Vec u dobi od 15 godina prikljucio se Muslimanskoj braci.

Zbog sudjelovanja u atentatu na egipatskog predsjednika Anvara al-Sadata 1980. proveo je tri godine u zatvoru a zatim je živio u Saudijskoj Arabiji, SAD-u, te na kraju u Pakistanu.

Al-Zawahiri je tijekom "džihada" na snage bivšeg SSSR-a upoznao Bin Ladena. Njihove sudbine otada su bile povezane, iako je al-Zawahiri pripadao grupi egipatskog Islamskog džihada koji su se tek 1998. prikljucili al-Kaidi.

On je tijekom godina sudjelovao u brojnim svjetskim sukobima - poput onog u Ceceniji, a našao se na "crnom popisu" SAD-a zato što je podržavao napade na veleposlanstva SAD-a u Keniji i Tanzaniji 1998. U svojoj je zemlji u odsutnosti osuden na smrt zbog sudjelovanja u brojnim atentatima, posebice onome u Luksoru u kojem je 1997. poginule 62 osobe, od cega 58 stranih turista.

Postao je desna ruka Bin Ladena, te njegov osobni lijecnik. Smatran "mozgom" stravicnih teroristickih napada na SAD 11. rujna 2001., stavljen je na drugo mjesto najtraženijih terorista na svijetu. "Ayman al-Zawahiri je mozak Osame bin Ladena", procjenjuje egipatski odvjetnik Muntaser al-Zajat koji ga dobro poznaje.

Više puta svjetski su mediji objavljivali vijest da je al-Zawahiri mrtav ali svaki puta, on se iznova pojavljivao i u medijima optuživao americku politiku. Po podacima dobivenim od njegovih prijatelja, Ayman al-Zawahiri se navodno ponovno oženio i dobio kcer 2005. godine.


Podijeli: Facebook Twiter