Al' se nekad dobro jelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Daleka je 1906.godina, a visoki vojni dužnosnici Austrougarske vojske su na brodu "Pelikan" i lagano cavrljaju cekajuci posluživanje rucka. U pozadini se cuju melodije iz operetta, zvuci valcera i polke.

Iako se radi o Austrijancima, slijedi posluživanje probranih jela s izrazitim francuskim utjecajem. Prvo na redu je hladno predjelo od kopuna u želeu, zatim juha koja se srce, dolaze poširana jaja, a kao medujelo osoblje servira teleci kotlet s pireom i mahunama na maslacu. Zadnja u slijedu je goveda pisanica i punjene rajcice. Za zasladivanje nepca biraju se kremšnite i izabrane slastice. U francuskom maniru na kraju se poslužuju pladnjevi sira.



Jedan je to od menija u kojem su uživali dužnosnici u vrijeme Austrougarske, a na to doba jucer su goste Doma oružanih snaga podsjetili clanovi Udruge kuhara Istarske županije i pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.



"Željeli smo oživotvoriti povijesne gastronomske detalje i to u prostoru gdje je nekad bio Marine Casino. Pri odabiru menija koristili smo originalne recepte iz Povijesnog muzeja i beckog Povijesnog instituta. Iz depoa muzeja smo za ovu priliku priskrbili i originalno posude. To je bilo vrijeme elegancije i otmjenosti pa su shodno tome recepti pisani na francuskom što znaci da su kuhari unatoc tome što je službeni jezik bio njemacki morali dobro znati francuski", rekao je profesor kulinarstva Ljudevit Sabo. Dodao je da ova prigoda temelj za stvaranje nove tradicije vezane uz povijest Pule.

Gastro manifestaciji je prisustvovao i Otto Winkler iz Beckog državnog arhiva koji je organizatorima urucio originalni recept iz 1910. godine te reklame za Bec koje su se nalazile u pulskim tramvajima. Za glazbeni menu pobrinuo se ansambl Evergreen koji je uz zvuke flaute, pianina i cela izveo djela Johanna Straussa mladeg i Franza Lehara, nekadašnjeg dirigenta vojnog orkestra u Puli.


Podijeli: Facebook Twiter