Al Šabab tvrdi da i dalje drži taoce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici somalske islamističke terorističke skupine Al Šabab, koja je povezana s al Kaidom i koja je preuzela odgovornost za napad na trgovački centar Westgate u Nairobiju, tvrde u utorak, četvrtog dana opsade centra, da i dalje drže taoce i da se sukobljavaju s kenijskim specijalnim snagama, javljaju svjetski mediji.

Al Šabab je objavio na svom Twitter profilu da su taoci jako uznemireni, ali da su još živi. Skupina je također priopćila da u trgovačkom centru leži "bezbroj mrtvih tijela". Agencije javljaju da su dosad poginula trojica kenijskih vojnika.

Vjeruje se da su među napadačima Amerikanci, a moguće i jedna Britanka, udovica napadača samoubojice koji je sudjelovao u napadu u Londonu 2005. godine, ali je skupina demantirala da su stranci uključeni u napad.

Specijalne kenijske snage od jutros se bore protiv, kako javlja agencija France Presse, "jednog ili dvojice" terorista koji se nalaze u trgovačkom centru, u kojem je u opsadi ubijeno najmanje 62 ljudi, a oko 200 ranjeno. Povremena pucnjava čula se jutros iz unutrašnjosti trgovačkog centra, rekli su očevici.

Nove borbe vode se nekoliko sati nakon što je kenijska vlada priopćila da u potpunosti kontrolira Westgate koji se pod opsadom terorista nalazi četvrti dan. Izvori u snagama sigurnosti su tvrdili da je veći broj talaca spašen i evakuiran, a policija je navodno deaktivirala pronađeni postavljeni eksploziv. Kenijska televizija je izvijestila da su vojnici ubili "šest preostalih napadača", ali nije navela izvor.

Usred cijelog tog masakra i užasa Huffington Post je objavio bizarnu priču o teroristu koji je poštedio dvoje djece i njihovu majku u Westgateu i još im dao čokoladice Mars. Druga djeca su pobijena bez osvrtanja dok su teroristi u svom ubilačkom pohodu išli od trgovine do trgovine. Međutim, četverogodišnji dječak Elliott iz Windsora ostao je živ nakon što se suprotstavio teroristu rekvši mu: "Ti si jako zločest čovjek, pusti nas da živimo." (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter