Al Pustone i Dugoprstić na stupu srama

Dugoprstić u Mostu
Dugoprstić u Mostu

Kriv je za sve zlo koje je u protekloj godini snašlo buzetsko područje - optužnica je već napisana pa je pust Dugoprstić, na dan sv. Antona, završio na pravom mjestu - na stupu srama u naselju Most, gdje će visjeti sve do Čiste srijede ili Pepelnice, kada će mu maškarani puk presuditi na lomači.

Maškare Jedinstvo u zadnje su se vrijeme modernizirale pa su pusta Dugoprstića na 11-metarski stup javne rasvjete na mostu preko rijeke Mirne objesile uz pomoć autoplatforme.

Jedna od najvećih tradicijskih grupa Buzeštine, koja zna okupiti 300-tinjak sudionika iz dvadesetak naselja i sela od Mosta do Prodani i Svetog Donata, uključujući i goste iz susjednih područja, otvorila je time maškaranu sezonu na sjeveru Istre.

- Želja nam je očuvati tradiciju i prenijeti je na mlade naraštaje da ne zaborave običaje svojih nonića, kaže predsjednik maškara Jedinstvo Alen Brženda iz Peničići. Pusni običaji od pamtivijeka se prenose s generacije na generaciju, a Jedinstvo se u ovakvom obliku okuplja od 1982. godine.

Iako maškare na sjeveru Istre preuzimaju vlast nešto ranije nego inače - primopredaja vlasti održat će se 26. siječnja, a veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana u Buzetu 10. veljače - u Jedinstvu kao da nikada nisu bili spremniji nego ove godine. Kolonu Jedinstva predvodit će tradicijske maske - korizma, pusti s cundrima i palicom sa zvoncima, koji tjeraju zimu te maškare u belo, koje nagovještavaju proljeće, a moći će se vidjeti i puno suvremenih maski.

- Dogovore smo započeli još u prosincu. Sve skupine unutar Jedinstva već uvelike šiju i izrađuju maske, a pripremaju i alegorijska kola, rekla nam je Ines Cerovac. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

Al Pustone je kriv i obješen

Tradicionalno na Antonju sinoć je na novačanskom placu uz podršku brojnih mještana i žitelja susjednih sela podignut pust Al Pustone koji imenom i likom podsjeća na najpoznatijeg američkog mafijaša Al Caponea.

Iako bi, s obzirom na u posljednje vrijeme učestale optužbe na regionalnoj političkoj sceni o političarima mafijaških manira, prva asocijacija mogla biti da se radi o metafori pojedinih istarskih političara, novačanske maškare koje su ovogodišnji domaćini općinskih pusnih slavlja kažu da se nisu vodili tim motivom, već su za temu izabrali alkoholnu prohibiciju u međuratnoj Americi koju su iskorištavali gangsteri kakav je bio Capone.

Šašavi kapo mačkara Livio Kancijanić iz Boruta bezuspješno je pokušavao nagovoriti svjetinu da pusta proglase nevinim i ostave na miru, međutim, kada su iz publike, dakako u šali, započeli pristizati prijedlozi da se pripremi "još jedan špag" kapo Livio se morao složiti s "ruljom". Uslijedilo je podizanje Al pustonea na stup srama što je gomila popratila odobravanjem. Malo prije toga cerovljanski je načelnik Emil Daus kapu Liviju dodijelio općinski ključ te time predao vlast mačkarama do konca poklada koje se završavaju na Pepelnicu 13. veljače kada će se pust spaliti. Svemu je prethodilo okupljanje u jedinoj novačanskoj oštariji Lori od koje je do trga uz živu glazbu lokalnih svirača krenula poduža povorka, dok se nakon podizanja pusta uz glazbu, grah i vino zabava nastavila u društvenom domu. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter