Al Kaidini "vukovi samotnjaci" prijetnja Zapadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova taktika Al Kaide usmjerena na "vukove samotnjake", odnosno osobe koje samostalno izvode napade, predstavlja problem zapadnim obavještajnim agencijama u borbi protiv teroristickih napada, rekao je u ponedjeljak šef kanadske obavještajne službe.

Priznavši da prelazak Al Kaide na "individualni džihad" predstavlja problem, šef kanadskih obavještajaca rekao je da je "vukove samotnjake" teško otkriti jer ne pripadaju vecim mrežama koje mogu privuci pozornost.

Voditelj Kanadske sigurnosno-obavještajne službe (CSIS) Richard Fadden rekao je Odboru za borbu protiv terorizma kanadskog Senata da se Al Kaida usmjerila na solo napade jer joj je teško pokrenuti velike akcije, poput napada na SAD 11. rujna 2001.

Kanada zajedno s obavještajnim agencijama SAD-a, Francuske, Njemacke i Australije pokušava bolje razumjeti motive solo napadaca.

Fadden napominje da nije jednostavno razviti doktrinu i operativne sposobnosti za bavljenje tim osobama. "Da budemo iskreni, to nas brine", rekao je u svjedocenju pred odborom.

Kao primjer "vuka samotnjaka" naveo je Mohameda Meraha koji je prošloga mjeseca u Francuskoj ubio sedmero ljudi.

Ocekuje se da ce broj takvih napadaca porasti, a jedan od glavnih pokretaca te nove kampanje je casopis Inspire, publikacija skupine "Al Kaida Arapskog poluotoka" (AQAP), iz Jemena, jednog od najaktivnijih ogranaka te teroristicke organizacije.

U clanku koji je casopis Inspire objavio pod nazivom "Napravite bombu u majcinoj kuhinji", dane su detaljne upute o tome kako nanijeti najvecu mogucu štetu eksplozivnom napravom kucne izrade.

"Moram reci da moji suradnici u Velikoj Britaniji, Australiji i SAD-u dijele moje mišljenje, vec smo uocili porast broja ljudi koji djeluju kao pojedinici i koji doista otežavaju naš život", rekao je Fadden.

On smatra da se "vukove" prije napada može uhvatiti jedino na nacin da se nadziru njihove aktivnosti na internetu.

"Vecina njih, na ovaj ili onaj nacin komunicira putem interneta, pokušava saznati nešto i pokušava se povezati s drugim pojedinicima kako bi podijelili zajednicke stavove", rekao je Fadden.


Podijeli: Facebook Twiter