Al-Kaidini recepti za kolacice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski špijuni hakirali su stranicu Al-Kaide i upute za izradu rucnih bombi zamijenili receptima za "cupcakes", poslastice koje izgledaju poput mini torti, izvijestili su jucer mediji.

Taj kiberneticki napad se dogodio prošle godine kada je poceo izlaziti casopis na engleskom "Inspire", namijenjen muslimanima na Zapadu, a koji su pokrenuli pristaše Al-Kaide na Arapskom poluotoku.

Britanski obavještajci, smješteni u vladinu komunikacijskom stožeru, državnom centru za prisluškivanje, napali su taj internetski casopis od 67 stranica, izbrisali clanke Osame bin Ladena i njegova zamjenika, a umjesto naslova "Kako napraviti bombu u kuhinji vlastite mame" postavili su recepte iz knjige "The Best Cupcakes in America" koju je izdala poznata Ellen DeGeneres, objašnjavaju britanski mediji.

The Washington Post je javio da je do akcije Britanaca došlo nakon americkog odustajanja od "napada" na taj magazin, tj. nakon svade izmedu CIA-e i novoosnovanog americkog kibernetickog zapovjedništva. Kako piše list, kiberneticko zapovjedništvo je htjelo blokirati Al-Kaidin casopis, ali je CIA odbila dati zeleno svjetlo za napad na "Inspire".

Al Kaidi je trebalo dva tjedna da postavi ispravljenu verziju casopisa nakon što je sabotiran. (H)


Podijeli: Facebook Twiter