Al Kaida odgovorna za ubojstvo francuskih novinara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Al Kaida u islamskom Magrebu (AQMI) preuzela je u srijedu odgovornost za ubojstvo dvoje francuskih novinara u Maliju 2. studenoga, u priopćenju koje je objavila mauritanska novinska agencija Sahara Medias na svojoj mrežnoj stranici.

"Ta je akcija odgovor na zločine što ih je počinila Francuska nad Malijcima i na djelovanje afričkih i međunarodnih snaga protiv muslimana u Azawadu", kako Tuarezi zovu sjever Malija, ističe se u priopćenju.

AQMI drži da je ubojstvo dvoje novinara "najmanji mogući račun koji (francuski predsjednik Francois) Hollande i njegov narod moraju platiti za svoj novi križarski pohod", navodi se na kraju teksta.

Po pisanju agencije Sahara Medias, ta ubojstva je počinila katiba (borbena jedinica) AQMI-ja Abdelkrima Targuija, Tuarega koji je bio blizak s jednim od glavnih vođa te organizacije u Maliju, Abou Zeidom, ubijenim početkom godine u zajedničkoj čadsko-francuskoj ofenzivi u gorju Ifoghasu, na krajnjem sjeveroistoku Malija.

Ghislaine Dupont (57) i Claude Verlon (55), novinari Radio France Internationala (RFI) ubijeni su u Kidaliju nedugo pošto ih je otela manja skupina naoružanih ljudi. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter