Al Kaida nije odgovorna za napad u Bengaziju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Al Kaida nije odgovorna za napad na konzulat SAD-a u Bengaziju u kojem su poginula četiri Amerikanca, među kojima veleposlanik, 11. rujna 2012., piše New York Times.

Po istrazi koja se temelji na razgovorima obavljenim u libijskom glavnom gradu, New York Times u subotu piše da je smrt američkog veleposlanika Chrisa Stevensa i trojice njegovih sunarodnjaka djelo lokalnih napadača.

Ta bi informacija mogla stvoriti kontroverzu u Washingtonu, jer je administracija Baracka Obame u nekoliko navrata optužena da prikriva ono što se dogodilo u Bengaziju, što je vlada odbacila.

Dnevnik tvrdi također da bi se napad mogao pripisati ljutitim prosvjednicima koji su se uputili prema diplomatskoj misiji nakon što je na lokalnim TV-postajama emitiran antiislamski film proizveden u SAD-u.

Temeljeći se na razgovorima sa stanovnicima Bengazija koji su, po New York Timesu, imali izravno saznanje o napadu, dnevnik "nije naišao ni na jedan dokaz da su Al Kaida ili ostale međunarodne skupine odigrale ulogu u napadu" na američku misiju.

"Napad su, naprotiv, izveli borci koji su izravno iskoristili logistiku i moćne zračne snage NATO-a tijekom pobune" protiv režima Moamera Gadafija, ubijenog u listopadu 2011., ističe se na stranici dnevnika.

New York Times, citirajući američke dužnosnike u sklopu kriminalističke istrage o ubojstvima četiri Amerikanca iz misije, kaže da je jedan od glavnih sumnjivaca lokalni ustanički šef Ahmed Abu Hatala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter