Al-Jazeera traži zvijezde

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Poznata arapska televizija Al-Jazeera pocetkom sljedece godine trebala bi poceti s emitiranjem programa za Balkan, vijest je to koja je poznata vec neko vrijeme, a potvrduje ju i cinjenica da najpoznatija arapska televizijska mreža putem svojih internetskih stranica oglasom traži generalnog direktora zaduženog za balkansku regiju.

Vjerojatno ne bi bilo sasvim pogrešno pretpostaviti da se Al-Jazeera odlucila za ulazak na tržište bivše Jugoslavije zahvaljujuci sustavnom urušavanju kvalitete informativnih programa televizijskih kuca u regiji, pogotovo onih televizija koje financiraju gradani svojim novcima da bi bili kvalitetno i objektivno obaviješteni o svijetu u kojem žive.

Bosanskohercegovacke dnevne novine Dnevni avaz objavile su nedavno da ce Al-Jazeera Balkan zaposliti stotinjak ljudi, od cega bi cetrdesetak novinara bilo iz zemalja bivše Jugoslavije - BiH, Srbije te Hrvatske. Sjedište balkanske podružnice bit ce u Sarajevu, tamo ce biti i glavni studio, dok ce se preko satelita i kabelskih operatera pokrivati susjedne države.

Najave o dolasku Al-Jazeere na ove prostore pojavile su se još prije gotovo godinu dana, glasine su postale ozbiljnije kada su gradske vlasti u Sarajevu odbile preuzeti vlasništvo nad bosanskom tvrtkom PEP i njezinim kanalom NTV 99. Umjesto grada, vlasnik NTV-a 99 postala je Al-Jazeera za navodno 1,2 milijuna eura, a do kraja godine bi - da bi uredili prostor i unaprijedili infrastrukturu - trebali investirati još deset milijuna eura. Al-Jazeera je ljetos registrirala tvrtku u Sarajevu da bi poštovala zakonske odredbe prema kojima vlasnici domacih medija ne mogu biti stranci, nakon cega su od nadležne agencije dobili odobrenje za preuzimanje NTV-a 99, odnosno onoga najvažnijeg - frekvencije.

Premda se u novinarskim krugovima država koje ce pokrivati Al-Jazeera vec dugo vremena nagada o mogucim imenima koja su arapskoj televiziji posebno zanimljiva za angažman, službenih informacija o tome tko ce raditi za poznatu katarsku TV kucu zasad nema. Neslužbeno se, medutim, doznaje da su u Al-Jazeeri zainteresirani za tri televizijske zvijezde iz Hrvatske, Srbije i BiH, kojima bi trebale privuci gledatelje - internetski portal Index je objavio da je jedno od tih imena novinar HRT-a Denis Latin.

Al-Jazeera je medijska kuca koja je kroz gospodarsku krizu prošla neokrznuto, pa se tako u zadnje vrijeme sve više širi i otvara nova dopisništva po svijetu - uz postojecih 70 namjeravaju ih otvoriti još desetak. Al-Jazeeru ukupno prati više od 180 milijuna ljudi.

Ova TV kuca je osnovana 1996. godine i isprva je bila fokusirana na Srednji istok i prostor arapskoga govornog podrucja. Na Zapadu stjece slavu tijekom rata u Afganistanu 2001. godine kad je izazivala goleme probleme americkoj vojnoj i ratnoj propagandi, ponajviše zbog toga što im se izvještaji cesto nisu podudarali s onim što je službeni Washington tvrdio.


Podijeli: Facebook Twiter