AL: Imamo pravo naoružavati sirijske pobunjenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članice Arapske lige na summitu u Kataru u utorak su se složile da imaju pravo pružati vojnu potporu Sirijcima koji se bore protiv predsjednika Bashara al-Assada, po nacrtu deklaraciju koji je dobila agencija Reuters.

Nacrt deklaracije skupa u Kataru upućuje poziv međunarodnim organizacijama da priznaju oporbenu Nacionalnu koaliciju sirijskih revolucionarnih i oporbenih snaga kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda. Iako ima diplomatsku važnost jezik nacrta deklaracije skupa o naoružavanju pobunjenika nema nužno praktične učinke za arapske političare jer arapske države nisu podložne embargu EU-a i SAD-a na oružje za Siriju te se mnoge osjećaju slobodnim opskrbljivati pobunjenike oružjem.

Uz ocjenu da je postizanje političkog rješenja prioritet u okončavanju sirijske krize summit "potvrđuje pravo svake države, da, prema njenim željama, ponudi sva sredstva samoobrane, uključujući i vojna, kako bi podržala nepokolebljivost sirijskog naroda i Slobodne vojske", kaže se u nacrt dokumenta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter