Akvareli Quintina Bassanija u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rovinjskom Zavicajnom muzeju otvorena je izložba ranih radova Quintina Bassanija pod nazivom "Akvareli", tocnije onih nastalih izmedu 1952. i 1955., kada je Bassani studirao na zagrebackoj likovnoj akademiji. Otvarajuci izložbu autor postava Dario Sošic podsjetio je na ogromnu energiju slikara, koji je za života posljednju izložbu imao u Zavicajnom muzeju 2006.

"Quintino je u pocetku svoje karijere slikao figurativno. Sa sobom je uvijek nosio blok i olovku. Skicirao je i bilježio motive onako kako ih mi danas fotografiramo, a potom je po skicama slikao", rekao je Sošic. Podsjetio je da je Bassani na pocetku svoje slikarske karijere živio u Rovinju, što pokazuju i mnogi motivi slika na izložbi. Sudjelovao je u stvaranju Likovne kolonije i Grisije, pa se može reci da je ne samo labinski, vec i rovinjski slikar.

Autor monografije o Bassaniju Mladen Lucic u predgovoru izložbe piše da je slikar na ranim akvarelima pokazivao snažnu sklonost prema kolorizmu. Akvarel sa sezanistickim natruhama bio je u to vrijeme idealan nacin da izrazi svoje slikarske misli. U njima dominira crtacka vještina i rafinirani kolorizam te slojevita atmosfera kojom odišu. Fascinantna je i lakoca njihovog stvaranja. U kasnijim akvarelima primice se fovizmu, što posebno pokazuju njegova izložena dva portreta.

Organizator izložbe uz drugu obljetnicu smrti Quintina Bassanija je Narodni muzej pri labinskom Puckom otvorenom ucilištu. Slike su iz arhive obitelji Bassani i Zavicajnog muzeja Rovinja. Izložba se može razgledati do 6. prosinca u maloj galeriji Zavicajnog muzeja.


Podijeli: Facebook Twiter