Akupunktura za žene koje se liječe od raka dojke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Akupunktura može pomoći ublažavanju osjećaja umora i slabosti kod žena koje su imale rak dojke te ublažiti simptome anksioznosti, depresije i poboljšati kvalitetu života, pokazalo je britansko istraživanje.

Rak i liječenje od raka mogu izazvati kroničnu bol, psihološki stres i anemiju koje pridonose osjećaju slabosti. U dodatku na to kod osoba koje pate od mučnina nakon kemoterapije prehrana ne zadovoljava minimalne energetske potrebe.

Tim sa sveučilišta u Manchesteru liječio je 227 žena s umjerenim i teškim simptomima slabosti povezanima s rakom dojke akupunkturom a istodobno je pratio kontrolnu skupinu od 75 žena s istim simptomima koje nisu bile na akupunkturi. Sve su žene bile podvrgnute kemoterapiji u okviru liječenja raka dojke i većina ih je i po godinu i pol nakon kemoterapije patila od kroničnog umora.

Nakon šest tjedana subjektivni osjećaj slabosti smanjio se za 20 posto među ženama koje su bile na akupunkturi dok je kontrolna skupina bilježila pad osjećaja slabosti za manje od pet posto, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Journal of Clinical Oncology. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter