Akupunktura i homeopatija za životinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Puli su u petak boravili znanstvenici s pekinškog veterinarskog fakulteta te su u pulskoj Politehnici razgovarali o mogucnostima suradnje.

Prof. dr. Liu Zhongjie, prof. dr. Fan Kai i prof. dr. Xu Jianquin ujutro su, na poziv dekana Politehnike prof. dr. Luciana Delbianca, gostovali na Politehnici a potom su bili gosti u komunalnoj palaci gdje ih je primio procelnik Ureda grada Aleksandar Matic, a su obišli gradske znamenitosti i NP Brijune.

Prof. Liu Zhongjie nam je rekao da se bavi tradicionalnom kineskom veterinarskom medicinom, proucava mehanizme veterinarske akupunkture i farmakologiju kineskih biljaka.

- Sve je bazirano na tradicionalnoj kineskoj veterinarskoj medicini koja je vrlo razlicita u odnosu na zapadni pristup veterinarskoj praksi. Tradicionalni pristup manje agresivan jer uglavnom koristi akupunkturu i biljke od kojih mnoge nemaju štetnih utjecaja na životinje, nešto poput homeopatije, pojasnio nam je ukratko svoj rad.

Hrvatski partner ovog projekta je Veterinarski fakultet Sveucilišta u Zagrebu. To je prva faza suradnje tijekom koje je dogovoren plan i program te protokol istraživanja.

- Koristit cemo njihove biljne formule i promatrati utjecaj biljaka na sanaciju fraktura. Upravo zbog teme zajednicke suradnje odlucili smo našim gostima pokazati i bioraznolikost Hrvatske pa smo ih odveli na Plitvicka jezera, Brijune i, naravno, u Pulu, rekao nam je njihov domacin Zoran Vrbanac s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, inace Puljanin, te dodao da je nastavak suradnje dogovoren vec za kraj godine kada hrvatski predstavnici odlaze u Kinu. (S. ZRINIC-TERLEVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter