Akumulacija Bakranjuša natapat će 440 hektara

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Sustav navodnjavanja 440 hektara poljoprivrednih površina Valture, s akumulacijom Bakranjuša zapremine 632 tisuće kubika, otvorili su u petak "klikom" na tablet ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, istarski župan Valter Flego i zamjenik ministra pravosuđa Ivica Šimac. Projekt navodnjavanja u kaznionici, čija je izgradnja krenula u zimu 2012., vrijedan je 60,23 milijuna kuna od čega je Ministarstvo poljoprivrede uložilo 50,73 milijuna kuna, Istarska županija četiri milijuna kuna, a Ministarstvo pravosuđa osiguralo je materijal vrijedan 5,5 milijuna kuna.

Izgradnja novog sustava omogućuje povećanje krmiva za stočnu farmu Kaznionice, ali i za nasade industrijskog povrća, poput rajčice, s čime Kaznionica kreće u intenzivnu proizvodnju.

- Kaznionica ima 380 hektara obradivih površina, a s dosadašnjim smo sustavom mogli navodnjavati tek 40 hektara. Uz proizvodnju hrane za stočnu farmu sa 150 muznih krava, kao glavne poljoprivredne proizvodnje, povrtlarstvo je bilo tek za sezonsku prehranu zatvorenika, rekao je upravitelj Kaznionice Josip Trošt. U Valturi se nalazi oko 190 kažnjenika, osuđenih uglavnom zbog izazivanja prometnih nesreće, i svi su radno angažirani. Svoje proizvode, poput milijun litara mlijeka godišnje plasira na tržište, a od ove godine na tržište će plasirati i povrće.

Akumulaciju Bakranjušu, koaj se nalazi u polju, nedaleko od naselja Jadreški, gradili su osječki Werkos i zagrebački Viadukt, a punit će se vodom iz tri bunara u krugu Kaznionice i iz bunara Jadreški. Ovo je prvi sustav navodnjavanja u Istri, a trebalo bi ih biti 18, prema županijskom planu navodnjavanja iz 1998., prvom takvom u Hrvatskoj, moglo se čuti na svečanosti kojoj je prisustvovao veliki broj uglednika i čelnih ljudi političkog i gospodarskog života.

- Odradili smo veliki projekt, a njegov će rezultat biti taj da se zaista mijenja poljoprivredna proizvodnja. Sada se Kaznionica može okrenuti industrijskom povrtlarstvu, dohodovnijim kulturama kojima treba voda, rekao je ministar Jakovina. Naveo je da je u četiri godine uloženo 400 milijuna kuna u navodnjavanje, a do kraj godine pod navodnjavanjem će biti novih 12.000 hektara diljem zemlje.(Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE
 


Podijeli: Facebook Twiter