Aktualni sat ŽS-a: HBOR danas o novoj pulskoj bolnici

(Snimila Jelena PREKALJ)
(Snimila Jelena PREKALJ)

Na sutrašnjoj sjednici Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj odlučivat će se počinje li konačno gradnja nove pulske bolnice, najavio je večeras na aktualnom satu Županijske skupštine istarski župan Ivan Jakovčić odgovarajući na pitanje vijećnice Nevije Poropat (IDS/HNS).

- Interes za sufinanciranje tog projekta pokazala je jedna poslovna banka, kazao je župan, koji prognozira da bi se natječaj za izvođača radova mogao provesti u nekoliko idućih mjeseci ukoliko HBOR danas zatvori financijsku konstrukciju. Poropat je također zanimalo što je s nastavkom izgradnje Istarskog ipsilona, na što je Jakovčić kazao da će prva faza "dupliranja" obuhvatiti dionicu Rogovići - Tunel Učka, a radovi bi trebali započeti na proljeće, nakon što Hrvatske ceste otkupe potrebno zemljište od privatnika. U drugoj bi se fazi "duplirala" dionica Tunel Učka - Matulji, a u trećoj sam tunel.

Istarski župan obavijestio je vijećnike da je podnio tužbu prema Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja zbog izdavanja lokacijske dozvole za TE Plomin 3 na ugljen što se kosi s županijskim Prostornim planom koji kao energent buduće termoelektrane predviđa plin.

Josip-Anton Rupnik (SDP-Zeleni) je predložio da Županijska skupština zatraži od meritornih organa države informacije o poslovnom odnosu njemačke tvrtke RWA i HEP-a u TE Plominu, na što mu je župan kazao da su do tih odgovora već pokušavali bezuspješno doći te da bi ih trebao proslijediti Ministarstvu gospodarstva, Vladi, a možda i DORH-u, ali svakako ne istarskom županu.

Vladu Ivetića (Ladonja) zanimalo je što Županija čini da bi poboljšala stanje u rovinjskom Domu za starije i nemoćne osobe "Domenico Pergolis", na što mu je Jakovčić kazao da je svjestan zabrinjavajućeg stanja u tom domu, ali da županija zasad "nema šoldi" za proširenje rovinjskog, kao ni pulskog doma, koje muče slični problemi, ali ni za gradnju novih domova. Ivetić mu je također prigovorio da iako je IDS u koaliciji sa SDP-om "još uvijek nema ni d od najavljene decentralizacije države", a Jakovčić mu je odgovorio da pusti koaliciju da obavlja svoj posao.

Na pitanje Maje Šarić (SDP-Zeleni) o sudbini Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun i kružnog toka Šijana Jakovčić je najavio da bi radovi na Kaštijunu trebali započeti negdje tijekom 2013., a u Šijani već početkom godine. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter