Aktualni sat pulskog vijeća i prosvjed građana

Ispred gradske palače prosvjedovalo je 30-ak građana (D. ŠTIFANIĆ)
Ispred gradske palače prosvjedovalo je 30-ak građana (D. ŠTIFANIĆ)

Proširenje groblja u Štinjanu, nastavak projekta podzemnih zelenih otoka u Puli te novo zapošljavanje u Plinari, tek su neka od pitanja koja su postavili vijećnici na današnjem aktualnom satu Gradskog vijeća Pule.

Odgovarajući na pitanje vijećnika Bruna Nefata (Ladonja) o proširenju štinjanskog groblja koje je već gotovo u cijelosti popunjeno, direktor Monte Gira Darko Buršić rekao je da trenutno imaju upit možda desetak obitelji koje žive u Štinjanu te stoga to proširenje nije planirano u 2013. godini.

- U Nadzornom odboru razmišljali smo da postoje neke nekorištene grobnice koje su svojevremeno ustupljene građanima, a koji i ne žive u Štinjanu, pa bi u slučaju potrebe možda mogle poslužiti. Naime, prijašnjom odlukom svatko tko je bio zainteresiran i imao novca mogao je kupiti grobne objekte na području Grada Pule, dakle i u Štinjanu. U zadnjih 15-ak godina na štinjanskom groblju parcele nisu kupovali Štinjanci nego oni koji su dolazili, a u Puli nije bilo mjesta pa su se odlučili za mjesto u Štinjanu. Novom odlukom to smo promijenili. Također, vjerujem da će se dio grobnica u Štinjanu osloboditi kada budemo ponudili grobna mjesta u Puli na proširenom dijelu groblja i da će neke obitelji biti voljne zamijeniti objekte, rekao je Buršić.

Ustvrdio je također da će tijekom 2013. godine napraviti dio ili cijelu projektnu dokumentaciju za proširenje tog groblja, a što je i predviđeno GUP-om u dijelu prema moru s desne strane sadašnje lokacije, na površini od novih 2.000 četvornih metara. Vijećnik Nefat zatražio je da se proširenja groblja u Puli i Štinjanu planiraju istovremeno jer su oba u nadležnosti Monte Gira.

Na pitanje Ardemija Zimola (IDS) o proširenju projekta podzemnih zelenih otoka u kojima bi se selektirao otpad na Verudi odgovorio je direktor Herculanee Igor Stari, koji je rekao da u planu imaju nekoliko lokacija u samom centru grada, ali i u stambenim zonama, koje imaju i više otpada. No, najavio je da će se drugačije obračunavati odvoz otpada pa će ga građani morati u većoj mjeri selektirati jer će im to donositi uštede u kućnom budžetu.

Na pitanje Mauricija Licula o novim zaposlenicima Plinare, koji su primljeni bez javnog natječaja, direktor Dean Kocijančić je rekao da se radi o potrebnom stručnom kadru za projekt plinofikacije. Oni posjeduju stručne ispite i potrebne pečate komore, kazao je Kocijančić i dodao da oni nisu obvezni uzimati ih putem natječaja Zavoda za zapošljavanje.

Lovorka Tomičić (HDZ) upitala je pročelnika za prostorno uređenje Giordana Škuflića kakav je interes Istra cementa da sam financira čak dva urbanistička plana uređenja, Lungomare i Max Stoja, te može li na uvid dobiti ugovor o financiranju gdje su definirani odnosi Grada Pule i Istra cementa. Škuflić je rekao da je Istra cement vlasnik velikog dijela zemljišta i da je vjerojatno njihova politika kao i financijska računica pokazala da im se to isplati financirati.

- Moram reći da su se pritom u cijelosti uskladili sa svim prostornim planovima koji su na snazi, dakle prostornim i pulskim generalnim urbanističkim planom, istaknuo je Škuflić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Prosvjed protiv uništavanja Lungomarea

Uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se među ostalim, donijeti odluka o UPU Lungomare, ispred Komunalne palače okupilo se 30-ak građana, članova udruge Zelena Istra i Za Sisplac koji su dijeleći promotivne letke, još jednom pozvali vijećnike Grada Pule da glasaju po savjesti, odnosno da glasaju protiv plana koji će uništiti Lungomare - mitsko mjesto grada.

- Glasajte po savjesti! Učinite to bar jednom za svoje građane! Ne uništavajte Lungomare!, poručili su okupljeni građani vijećnicima koji su jedan po jedan dolazili na sjednicu. Željeli su naime, još jednom ukazali na štetnost donošenja odluke kojom će Lungomare, kako kažu, biti nepovratno uništen, betoniziran i oduzet građanima.
(N. SOFTIĆ)       


Podijeli: Facebook Twiter