Aktovi i novi život odbacenih predmeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samostalne izložbe dviju autorica - Rijecanke Dunje Demartini i Marije ?akovic iz Beograda - otvorene su proteklog vikenda u grožnjanskoj gradskoj galeriji Fonticus. Obje je predstavio voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky.

"Duga u lavoru" naziv je Demartininih radova, ciju okosnicu cine objekti sazdani od odbacenih predmeta i graficki otisci s kojima je ostvarila bizarne kombinacije. Ova konfrontacija materijala govori o slobodi pristupa kreativnom cinu i još jednom potvrduje da u svijetu suvremene umjetnosti tehnologija ili materijal ne oznacava status djela.

Izložba je predstavljena kao projekt jer nosi sve karakteristike zatvorene cjeline. Znacenje i poruke kompozicija mogu se doživljavati kao sugestivne komentari na napadne marketinške poruke kojima smo obasipani, objasnio je celnik Fonticusa.



Druga autorica predstavila se publici recentnom kolekcijom crteža u kojima je progovorila gestom i strpljivom preciznošcu.

"Ovu seriju možemo doživjeti kao svojevrstan dnevnik jer se ponekad gestualno, a ponekad primireno mogu ocitati bilješke raspoloženja. Na njenim radovima nalazimo uvijek motiv žene, domace ili misticne životinje i naznake ambijenta. Motivi su zabilježeni u egzaltiranom ili opuštenom, ali uvijek zacudnom pokretu.

Ženski akt pojavljuje se kao poseban znak ili kao tema na skoro svim radovima. Ove žene mogu biti muze, boginje, vještice ili djevojke, nemaju sugovornika, ali imaju zacudno društvo i nalazimo ih u neobicnim prostorima", rijeci su Borkovskog o crtežima Marije ?akovic.



Demartini je rodena u Rijeci 1957. godine, gdje je diplomirala na Pedagoškom fakultetu, na Odsjeku za likovne umjetnosti – izbornom kolegiju grafika. Sudjelovala je u radu Kalkografskog ateliera na Sušaku od 1997. do 2001. i clanica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke.

Od 1996. izlaže samostalno - ostvarila je deset samostalnih izložaba u Hrvatskoj (akvareli, crteži, grafike, instalacije, objekti, keramika) te sudjelovala na više od cetrdeset medunarodnih izložaba grafike u svijetu (Italija, Rumunjska, Madarska, Japan, Španjolska, Portugal, Argentina, Litva i druge zemlje). Osvojila je niz domacih i svjetskih nagrada i priznanja za graficke radove.

?akovic je rodena 1983. u Bosanskoj Dubici. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju pri sveucilištu u Sarajevu, gdje je diplomirala prije cetiri godine. Samostalno i kolektivno izlagala je u Grožnjanu, Hercegu Novom, Nikšicu i Podgorici u Crnoj Gori, zatim u Bosni i Hercegovini, tocnije u Prijedoru i Trebinju, te u Bugarskoj. Živi i radi u Beogradu.


Podijeli: Facebook Twiter