Aktivni i u devedesetim godinama života

Alessija Lause u garderobi Theatra Kurfürstendamm u Berlinu
Alessija Lause u garderobi Theatra Kurfürstendamm u Berlinu

Iako u poodmakloj životnoj dobi, 93-godišnji Ivan Muzica svoje minijature, među njima i replike sakralnih i povijesnih zdanja, oblikuje gotovo filigranski i precizno.

Zasigurno je najstariji Istrijan koji se bavi izradom replika istarskih kažuna, crkvica i zvonika. Korisnik je Doma za starije osobe u Buzetu pa njegove minijature krase domske prostorije u kojima je upravo predstavljen katalog njegovih radova po nazivom "Makete spomenika kulture na Buzeštini". 

Neumorni stvaraoci uzor mladima 

Inicijator objave kataloga radova Ivana Muzice je 91-godišnji Božo Jakovljević, također korisnik Doma za starije osobe Buzet, koji spada među najstarije, ako nije i najstariji aktivni urednik u Istri. Buzetski Dom za starije može se tako pohvaliti svojevrsnim kuriozitetom jer u svojim "redovima" ima dva vremešna autora koja se približavaju stotoj godini života, a još uvijek su aktivna.

Da se ideja o objavi kataloga realizira pripomogao je i Mjesni odbor Roč. Autorica predgovora kataloga je Suzana Klarić, socijalna radnica i radna terapeutkinja u Domu za starije, autor fotografija Darko Jakovljević, a urednik Božo Jakovljević. Katalogom je obuhvaćeno dvadeset radova, reprezentativan izbor bogatog opusa Ivana Muzice.

- Ponosni smo što u Domu imamo tako vrijedne i aktivne korisnike koji neumorno stvaraju i koji mogu biti uzor i mlađim generacijama, istaknula je ravnateljica Doma Gordana Helen Šišović te zahvalila svima koji su dali svoj doprinos realizaciji publikacije. 

Zvonik izradi u 15 dana 

Minijature istarske graditeljske baštine, vitalni 93-godišnjak gradi od "das" mase. Za izradu jednog zvonika, primjerice, treba mu petnaest dana. Prvo napravi mali nacrt, potom umijesi materijal, oblikuje komadiće koji se suše najmanje tri dana, a zatim ih slaže i lijepi. Voli izrađivati i replike svakodnevnih predmeta iz okruženja u kojemu je boravio poput vila, jarma, koša za sijeno, košara, stolica i drugih predmeta koji ga podsjećaju na djetinjstvo i mladost. Ni sam ne zna koliko je minijatura do sada napravio, ali kaže da ih je zasigurno preko stotinu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter