Aktivni gradani i napuštene vojne zone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pulska grupa nije nikada formalno registrirana. Samo ime ne oznacava ništa, vec objašnjava da se radi o grupi ljudi - gradana iz Pule, koji su se udružili u zajednickom cilju. Ono što Pulska grupa želi jest ukinuce projekta Brijuni rivijera, pa mislim da cemo postojati dok taj cilj ne ostvarimo.

Mi se zapravo borimo za pristup napuštenim vojnim zonama, ali i želimo biti i dio onih koji o prenamjeni tih zona odlucuju", kazao je Emil Jurcan, clan Pulske grupe, na predstavljanju zbornika "Grad postkapitalizma" u pulskoj knjižari Castropola u sklopu programa Sa(n)jam u Castropoli.

Zbornik radova Pulske grupe nastao je kao dokument kongresa Grad postkapitalizma održanog od 14. do 16. kolovoza 2009. u Puli, a objavljen je u svibnju ove godine u izdanju Centra za anarhisticke studije ciji se dani u Castropoli odvijaju do 9. listopada.

O funkcioniranju tog centra govorio je Juraj Katalenac, koji je predstavio izdanja njihovih biblioteka Crveno/crno, "Francisco Ferrer" i Crna zastava.

Program Sa(n)jam u Castropoli nosio je podnaslov Polis, što je voditeljici Magdaleni Vodopija poslužilo da prisutne podsjeti da ce se festival Polis Jadran Europa ove godine ponovo održati u sklopu Sajma knjige u Istri, iz kojeg je i protekao. Festival ce se održati 9. prosinca, a njegova tema bit ce film i grad.

Cest gost Sajma i Polisa, slovenski arhitekt Janko Rožic, u Castropoli je govorio o preobrazbi ljubljanskog vojnog zatvora u hostel Celica, ali kao uvijek u širem teorijskom kontekstu aktivizma i prava gradana na grad koji žele. Za glazbeni dio programa pobrinuo se Anton Perkov, ucenik pulske Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova.


Podijeli: Facebook Twiter