Aktivna rehabilitacija u rovinjskom Centru M.A.R.E.

Igraonica
Igraonica

Nakon sedam godina potpune rekonstrukcije zgrade nekadašnjeg dječjeg vrtića u krugu rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" počeo je s radom Centar M.A.R.E. - model aktivne rehabilitacije i edukacije. Centar je radio već krajem ljeta 2012., a ove su godine kroz njegove programe prošla 372 korisnika.

Tijekom ljeta organizirano je deset radionica. Najbrojnija, sa 70 sudionika, bila je Međunarodna ljetna škola glazboterapije, koju je sa suradnicima vodio Nigel Osborne, poznati skladatelj i profesor na sveučilištu u Edinburghu, dugogodišnji suradnik Teatra Ulysses. U rad škole bilo je uključeno 40 korisnika Centra za djecu s posebnim potrebama Los Rosales iz Mostara, a uz Osbornea s njima su radili studenti iz Edinburgha i volonteri iz Srebrenice. U tjedan dana studenti i volonteri s djecom su stvarali tekst i melodiju svoje kompozicije, kostime i scenografiju za završnu priredbu, održanu na plaži ispred Centra.

Centar M.A.R.E najviše je surađivao sa zagrebačkom Udrugom za žrtve mina Mineaid. U suradnji s Građanskom inicijativom iz Siska u Rovinju su boravile žene s traumatskim ratnim iskustvima iz Sisačko-moslavačke županije. Uz individualne razgovore s terapeutima, za njih su organizirana edukativna interaktivna predavanja o stjecanju socijalnih vještina, razgovori s razmjenom iskustava i kreativne radionice. Sisačka udruga je u suradnji s tamošnjom Udrugom slijepih u Rovinj dovela slijepe i slabovidne osobe te djecu s razvojnim, mentalnim i emocionalnim poteškoćama s obiteljima, koje uglavnom žive u teškim uvjetima.

Udruga Mineaid je u Rovinj dovela i udovice poginulih pirotehničara s djecom, s kojima su također organizirane psihosocijalne i kreativne radionice. Sa zagrebačkim Društvom distrofičara udruga je u Centar dovela i mješovitu grupu stradalnika od mina i djece s mišićnom distrofijom. Tim su grupama priključene i slijepe osobe, pa se zajednički radilo na njihovom osnaživanju.

Dijana Pleština podsjeća da je Centar osnovan za rehabilitaciju djece žrtava mina u cijeloj regiji. Po dovršenju je, međutim, proširio djelatnost. Već na početku rada u kolovozu 2012. s nekoliko grupa i 80-ak sudionika stradalih direktno ili indirektno od mina počeli su prakticirati rad u mješovitim grupama korisnika kojima je potrebna psihološka i terapeutska pomoć. (A. POKRAJAC, fotografije A. POKRAJAC i arhiva Centra)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter