Aktivna poezija Ewe Partum

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

U Poreču se odvija ljetna kulturna manifestacija "Umjetnik na odmoru", i to u Valamaru, a u projekt je uključen niz uglednih međunarodnih imena neoavangarde. Među njima je i istaknuta poljska avangardna umjetnica Ewa Partum, koja je predstavila svoj poznati performans "Aktivna poezija".

Ewa Partum rođena je 1945. u mjestu Grodzisk Mazowiecki u središnjoj Poljskoj, u blizine Varšave. Partum pripada prvoj generaciji poljskih konceptualnih autora. Ona se koristi lingvističkim elementima zbog želje za otkrivanjem novog umjetničkog jezika.

Započinje svoj rad u javnim prostorima 1965. godine, koji se nastavlja i u sedamdesetima, uključujući vizualnu poeziju (aktivnu poeziju) i performans. Godine 1972. otvorila je mail art galeriju.

Stvara u mnogo različitih medija, uključujući vizualnu poeziju, performans i analizira medije filma, fotografije i TV-a. Također je utjecajna pionirka u području feminističke umjetnosti. Njezina su djela u kolekcijama značajnih muzeja i galerija, uključujući Tate Modern u Londonu, nacionalni muzej Reina Sofia u Madridu i Generali Foundation u Beču, Muzeju suvremene umjetnosti u Varšavi i Muzeju Sztuki u Lodzu. Ewa Partum živi i djeluje u Berlinu od 1983. godine.

Organizatori manifestacije "Umjetnik na odmoru" u Valamaru su kolekcionar Marinko Sudac, Institut za istraživanje avangarde i Valamar Riviera, a manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter