Aktivisti u akciji - počinje Referendumski ustanak

(Preuzeto s interneta)
(Preuzeto s interneta)

Građani okupljeni u Odbor birača u suradnji s aktivističkim mrežama AS, UMAH i nezavisnim aktivistima pokreću akciju pod nazivom Referendumski ustanak te pozivaju sve da se priključe organizaciji i skupljanju potpisa za četiri referendumska izjašnjavanja koja počinju 13. veljače.

Raspisivanje referenduma traže za četiri pitanja: jeste li za ili protiv poništenja pretvorbe, privatizacije i drugih prijenosa ne-osobnog vlasništva od 1990. godine do danas; jeste li za ili protiv zabrane rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa RH; jeste li za ili protiv poništenja ulaska Hrvatske u članstvo EU-a; jeste li za ili protiv zabrane prometovanja, proizvodnje i prodaje GMO-a.

Prikupljanje potpisa za referendume odvijat će se u svim hrvatskim gradovima na za to utvrđenim štandovima u razdoblju od 13. do 28. veljače. Građani svoj potpis mogu dati za raspisivanje referenduma za sva četiri ili za neko od ponuđenih pitanja.

Dopredsjednica Organizacijskog odbora Kristina Živković iz Zagreba objasnila nam je da je riječ o neprofitnoj građanskoj inicijativi, grupi aktivista i osviještenih građana okupljenih na Facebooku, koja se zalaže za razvoj direktne demokracije.

- Tražimo da građani direktno sudjeluju u donošenju odluka koje su važne za njih i opstojnost države, a upravo je referendum legitimno sredstvo za to. Referendumsko izjašnjavanje u Švicarskoj gotovo je svakodnevni način funkcioniranja države, a posljednje pitanje odnosilo se na zabranu pušenja u kafićima. U Hrvatskoj, pak, niti jedan pokušaj građana da se raspiše referendum dosad nije uspio, kazala je Živković.

Iako se 450.000 potpisa, odnosno deset posto biračkog tijela koje po Zakonu o referendumu moraju sakupiti u roku 15 dana, čini prilično obeshrabrujuće, pitanja su toliko važna da očekuje veliki odaziv građana.

Ako sakupe dovoljan broj potpisa za pojedino ili sva pitanja, uputit će Saboru zahtjev za raspisivanje referenduma.

Živković kaže da su se već aktivno u organizaciju prikupljanja potpisa uključili građani iz Pule i Labina, koji su uputili zahtjev lokalnim upravama za postavljanje štanda, a zainteresiranih ima i u drugim gradovima u Istri.

Organizacijski odbor akcije Referendumski ustanak poziva sve zainteresirane da aktivno sudjeluju ili upute pismo podrške na adresu: [email protected]. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter