Aktivisti i građani odali počast žrtvama Ahmića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U znak prosvjeda zbog ovacija kojima je nedavno u zagrebačkoj zračnoj luci dočekan osuđeni ratni zločinac Dario Kordić, aktivisti Kuće ljudskih prava, Antifašističke lige i Platforme 112 organizirali su večeras pred Zagrebačkom katedralom stajanje u znak sjećanja na 116 žrtava ratnog zločina u Ahmićima 1993. godine, za koji je Kordić u Haagu osuđen na 25 godina zatvora.

Organizatori skupa smatraju nedopustivim to što je Kordić dočekan ovacijama kao "vitez" i "moralna vertikala", uz prisutnost katoličkog svećenstva, uključujući i sisačkog biskupa Vladu Košića koji je poveo molitvu u zahvalu za Kordićev povratak.

Oko 130 aktivista nevladinih udruga i građani isticali su želju da se ta nepravda ispravi te su odali počast žrtvama Ahmića držeći u rukama natpise s imenima 116 žrtava masakra, među kojima je bila i 31 žena te 11 djece. Međunarodni kazneni sud taj je masakr okvalificirao kao zločin protiv čovječnosti za čije je planiranje i poticanje osuđen upravo Dario Kordić.

Eugen Jakovčić iz Kuće ljudskih prava rekao je da je večerašnje okupljanje potaknuto brojnim pozivima građana nezadovoljnih onim što se dogodilo prilikom Kordićeva povratka. "Civilizacijski, ljudski i kršćanski je neprihvatljivo da se takvu osobu slavi i proglašava vitezom. Mislimo da su poslane potpuno krive poruke, koje ne pridonose suživotu i miru na ovim prostorima i direktno vrijeđaju obitelji ubijenih, koje se osjećaju loše već zbog same činjenice da je Kordić napustio zatvor u Austriji", kazao je.

Aktivisti smatraju neprihvatljivim i odnos Crkve prema osuđenom ratnom zločincu. "Za razliku od pape Franje, koji je pozvao predsjednike Palestine i Izraela da mole za mir, naša je Katolička crkva potpuno zaboravila kršćansku dužnost da misli na sve ljude ovoga svijeta i da bude humana, i stavila se na jednu stranu te proglašava herojem čovjeka koji je osuđen za ratni zločin", poručila je Sanja Sarnavka u ime Platforme 112.

Okupljanje aktivista nevladinih udruga i građana dočekalo je 30-ak prosvjednika koji su se, kako su istaknuli, spontano okupili nezadovoljni jednostranošću skupa u kojemu nitko ne spominje hrvatske civilne žrtve u BiH.

"Govorimo o pijetetu svim žrtvama, ali nitko ne spominje 1.600 hrvatskih civilnih žrtava, zločine počinjene u Buhinim kućama, Križančevom selu, srednjoj Bosni", kazao je Zoran Miličić, predsjednik Odbora za branitelje gradskog odbora HDZ-a i zastupnik u Gradskoj skupštini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter